nieuws

Burgemeester Sijbom van Losser: "Politievrijwilligers worden niet serieus genomen"

Ruim 3000 politievrijwilligers voelen zich niet serieus genomen. Dat zegt burgemeester van Losser Michael Sijbom als voorzitter van Stichting Maatschappij en Veiligheid tegen NPO Radio 1. "Ze zijn heel enthousiast maar in de praktijk is er weinig waardering en stromen ze moeilijk door naar een hogere functie."
Als voorbeeld hoe de vrijwilligers niet serieus genomen worden, noemt Sijbom het rijden met sirenes. "Ze kunnen rijden in een politiewagen, maar op het moment dat het echt nodig is dat de zwaailichten aan gaan, mag dat niet. Doen ze dat alsnog, dan zijn ze in overtreding." Volgens Sijbom vergeet men "heel vaak het bijzondere karakter van de politievrijwilligers".
Ook de opleiding van de vrijwillige agenten speelt een rol. "Er wordt onvoldoende rekening gehouden met hun competenties en de leiding weet niet hoe ze de vrijwilligers op een adequate manier in kan zetten." Dat komt volgens de burgemeester vooral doordat de opleidingen voor de politievrijwilligers verkort zijn. "Met een opleiding die niet identiek is met die van een gewone agent, weet men niet hoe ze de vrijwilligers moet inzetten. Ze weet niet wat ze wel en niet kunnen."
Sijbom hoopt daarom op een ander beleid met onder andere betere communicatie en betere opleidingen. "Er is zoveel wat anders kan."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.