nieuws

Politicoloog Van der Kolk: Almelo hoeft niet politiek onbestuurbaar te zijn

Stadhuis Almelo
Stadhuis Almelo
Het politieke gerommel in Almelo hoeft niet te betekenen dat de stad onbestuurbaar is. Dat zegt de Enschedese politicoloog Henk van der Kolk, die verbonden is aan de Universiteit Twente.
Vorige week ruimden twee wethouders het veld en deze week maakte de gemeentesecretaris bekend dat hij een nieuwe baan heeft gevonden. Bovendien bestaat de gemeenteraad van 35 raadsleden sinds gisteren uit maar liefst vijftien fracties, nadat twee raadsleden van D66 zich afsplitsten van de partij.

'Wat in Almelo gebeurt, is eigenlijk heel normaal'

Wat betreft het grote aantal fracties in de Almelose gemeenteraad is Van der Kolk duidelijk: "In eerste instantie was ik geneigd te zeggen dat dat niet normaal is. Maar toen ik er beter over nadacht realiseerde ik me dat wat in Almelo gebeurt heel normaal is en dat wat in al die andere gemeenten gebeurt juist niet normaal is."
"Vroeger vertegenwoordigden partijen een groep in de samenleving, maar die groepen zijn er niet meer. Bovendien heeft de lokale politiek niet zo veel invloed op de uitslag van de lokale verkiezingen. Veel mensen kiezen lokaal op een landelijke partij."

Niet abnormaal

Marcel Boogers is hoogleraar Innovatie en Regionaal Bestuur aan de Universiteit Twente en een collega van Henk van der Kolk. Ook hij vindt de situatie in Almelo niet abnormaal.
"Er is veel dynamiek in Almelo. Als je het bij elkaar optelt, dan lijkt het dramatisch. Maar ik denk dat het uiteindelijk toch wel meevalt. Uiteindelijk wil niemand dat de stad onbestuurbaar wordt en je zult zien dat iedereen zijn verantwoordelijk neemt."

College is niet gevallen

Volgens Boogers is het belangrijk dat niet het hele college is gevallen. "Het betreft twee wethouders van twee verschillende partijen. Die worden straks gewoon weer opgevolgd en kunnen dan verder werken." In zo'n situatie zijn het juist de burgemeester én de gemeentesecretaris die voor rust in het gemeentehuis kunnen zorgen. Maar ook zij zijn straks van het strijdtoneel verdwenen.
Ook dit vindt Boogers niet onoverkomelijk. "Belangrijk hierin is dat deze twee mensen zelf hebben besloten om niet verder. Ze zijn niet weggestuurd vanwege disfunctioneren. Ook deze twee belangrijke posten worden straks gewoon weer ingevuld in Almelo." 
Collega Van der Kolk merkt nog op dat de situatie de gemeente veel geld gaat kosten. "Er zal wachtgeld betaald moeten worden", zegt Van der Kolk. "Maar er kunnen nieuwe wethouders komen die keurig de taken van hun voorgangers overnemen."
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.