nieuws

Enschedese makers van de sheltersuits willen de wereld veroveren

Sheltersuits moeten op termijn in de hele wereld beschikbaar worden. Dat willen de Enschedese bedenkers van de water- en winddichte jas met slaapzak voor daklozen. "Dakloosheid is een wereldwijd probleem dus waarom zouden wij niet kijken buiten onze eigen grenzen?"
Vandaag deelde het Enschedese duo vierhonderd sheltersuits uit aan daklozen in Amsterdam. Het is de start van een landelijke donatiecampagne met de boodschap: laat daklozen niet doodvriezen.
De posters zijn te zien in 3500 bus- en tramhokjes door heel Nederland en zijn bedoeld om geld in te zamelen voor de sheltersuits.

Eigen ervaring

Bas Timmer en Alexander de Groot uit Enschede zijn het brein achter de pakken. Nadat de dakloze vader van twee vrienden op straat in Enschede overleed door de kou, besloten zij in actie te komen.
In hun geïmproviseerde atelier in Enschede worden de pakken gemaakt van gedoneerde materialen. Het concept is simpel: een waterdichte jas waaraan een slaapzak vastgemaakt kan worden. Het moet daklozen door de koudste nachten helpen.

Druppel op een gloeiende plaat

Maar er is ook kritiek. Rina Beers van branchevereniging Federatie Opvang vindt de pakken geen goed idee. In het NOS Radio 1 Journaal zei zij vandaag: "Het draagt niets bij aan de situatie van dakloze mensen."
Ook is het volgens Beers de vraag of er in de winter meer daklozen op straat overlijden dan in de rest van het jaar, zoals de campagne doet vermoeden. "Er overlijden 's winter zeker daklozen op straat, maar dat gebeurt ook in de zomer. Die mensen zijn vaak ziek, verslaafd of hebben een ongeluk gehad."
De Groot en Timmer erkennen dat de pakken een druppel op een gloeiende plaat zijn. Maar volgens hen slapen sommige daklozen nou eenmaal bewust buiten en zijn de pakken juist voor deze mensen, met name in de winter, een uitkomst.

Liever onder een brug slapen

Eén van hen is Ferrad. Hij komt uit Hengelo en is al jaren dakloos. Sinds kort zwerft hij door Amsterdam. "Vannacht moest ik hier in de winteropvang slapen met 150 anderen. Dat is niks voor mij. Ik ben een einzelgänger. Ik slaap veel liever onder een brug."
Vanmiddag kreeg hij op het Rembrandtplein één van de vierhonderd sheltersuits. En daar is hij heel blij mee. Vanavond hoeft hij niet naar de opvang maar kan hij op straat slapen. Daar waar hij het liefst wil zijn. 

Sheltersuits wereldwijd

De dankbare reactie van daklozen is waar Timmer en De Groot het voor doen. Zij hopen dat hun pakken uiteindelijk de hele wereld overgaan en ook beschikbaar komen voor vluchtelingen en rampslachtoffers. 
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.