nieuws

Bergingsteam hoopt op beetje regen bij lichten van IJsselkogge vandaag

Een spannende dag vandaag voor het bergingsteam van onderwaterarcheoloog Wouter Waldus. Onder grote belangstelling van deskundigen en nieuwsgierigen zal centimeter voor centimeter het historische scheepswrak van een 600 jaar oude IJsselkogge boven water worden getakeld bij Kampen.Â
Aan het lichten van de kogge gingen maanden van intensieve voorbereiding vooraf. Vandaag moet het gebeuren. Het scheepswrak zit gefixeerd in een mandje, zodat het schip niet uit elkaar kan vallen bij het hijsen.
"De krachten die vrijkomen bij het lichten worden twee keer zo groot dan de situatie waarin het schip in zijn huidige toestand op de bodem van de IJssel ligt. We hebben daar rekening mee gehouden door alles vast te zetten. Je wil niet dat het nu nog verkeerd gaat", aldus Waldus.

Bergers voelen geen druk

Dat de media op de vingers van de onderwaterarcheoloog meekijkt, deert hem niet. "'Ik voel geen druk. Al het mogelijke is gedaan om het schip in zijn geheel naar boven te krijgen. Het vlak van het schip, de bodem zeg maar, lijkt nog stevig te zijn. Dat is heel belangrijk. Ik heb goede hoop op een succesvolle berging."
Het slechte weer deert de bergers niet. Integendeel, Waldus hoopt op flink wat regen vandaag. "Zo blijft het natte hout ook nat en dat is noodzaak als de Kogge eenmaal boven water is. En anders sproeien we gewoon bij."
RTV Oost heeft vandaag een live stream op de website, waarbij het lichten van de kogge van minuut tot minuut kan worden meebeleefd.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.