nieuws

Loopgravenoorlog rond aanbesteding regio-taxivervoer in Twente

Taxi van taxibedrijf Brookhuis uit Oldenzaal
Taxi van taxibedrijf Brookhuis uit Oldenzaal © RTV Oost / Rogier van den Berg
De aanbesteding van het regio-taxivervoer in Twente heeft geleid tot beschuldigingen aan het adres van vervoerders Brookhuis en Connexxion en vakbond FNV.
De vakbond stelt in een uitgelekte notitie dat sprake is van grote misstanden in de taxisector. De cao Taxivervoer zou niet worden nageleefd en werknemers zouden worden geïntimideerd. 
In de notitie wordt de situatie bij Brookhuis Personenvervoer uit Oldenzaal als voorbeeld aangehaald, maar volgens de bond komt het overal in de taxisector voor.

'Werknemers dupe van lage inschrijving'

Volgens de FNV heeft dat bedrijf zo laag ingeschreven op het regio-taxivervoer voor gemeenten in Twente dat werknemers te weinig krijgen uitbetaald om de verliezen te beperken. Volgens Brookhuis is de notitie gebaseerd op klachten van slechts vier werknemers en is sprake van chantage. 
De FNV schrijft in de notitie dat na onderzoek is gebleken dat bij Brookhuis 'nogal creatief met de cao wordt omgesprongen.' De vakbond heeft loonstroken, boordcomputerstaten, urenoverzichten en bijgehouden logboeken van enkele "dappere taxichauffeurs" onderzocht.

Gesjoemel met tijden

Het belangrijkste gevolg van de doorgeslagen aanbestedingsdrift is volgens de FNV dat werknemers niet krijgen waar ze recht op hebben. Dat resulteert in gesjoemel met begin- en eindtijden, chauffeurs die geen pauze krijgen, terwijl die pauzes wel van de gewerkte uren worden afgetrokken. En tanken, de auto wassen en het bijhouden van de administratie moeten chauffeurs in hun eigen tijd doen. 
In de notitie zegt een medewerker van Brookhuis dat het taxibedrijf de administratie niet op orde heeft. "Volgens mijn gegevens heb ik overuren gedraaid, maar volgens Brookhuis sta ik bijna 80 uur in de min." Waarom kan de werkgever niet ontdekken door gebrekkige administratie. 

Connexxion

Operationeel directeur Hans Landman van Brookhuis erkent dat er een aantal werknemers is dat heeft geklaagd over de werkomstandigheden bij het Oldenzaalse taxibedrijf.
"Het gaat hier om vier ex-werknemers van Connexxion", stelt de directeur. "Brookhuis heeft meer dan 500 werknemers. FNV is hier nu al een jaar mee bezig en is er niet in geslaagd om buiten die vier, andere mensen te vinden die klagen over de werkomstandigheden."
De directeur is bovendien erg boos over het uitlekken van de notitie van de FNV. "Wij hebben deze week met de vakbond afgesproken dat die notitie niet naar buiten zou komen. Dat bewijst de onbetrouwbaarheid van de FNV. Eerder hebben ook werknemers van Brookhuis die lid zijn van de bond geprobeerd te voorkomen dat de notitie zou worden gedeeld met de media."

Loopgravenoorlog

Dat er rond de aanbesteding van het regio-taxivervoer in Twente een ware loopgravenoorlog is ontstaan, blijkt wel als Landman onomwonden vaststelt dat de vier ex-medewerkers van Connexxion wiens gegevens gebruikt zijn voor de notitie door Connexxion zelf onder druk zijn gezet om Brookhuis zwart te maken.
"Ik heb mensen aan mijn bureau gehad die de druk van Connexxion niet meer aan konden", zegt Landman. Een beschuldiging die door Connexxion met kracht wordt ontkend. 

Chauffeurs stappen over

Dat chauffeurs door hun voormalige werkgevers worden benaderd lijkt aannemelijk als je bedenkt dat chauffeurs kunnen overstappen naar de winnaar van een aanbestedingsprocedure. Het bedrijf dat de aanbesteding wint, moet 75 procent van de chauffeurs van het bedrijf dat eerder het taxivervoer verzorgde, onder dezelfde voorwaarden, een baan aanbieden.
Op die manier houden chauffeurs hun baan, maar Brookhuis stelt dat de regeling Connexxion in de verleiding heeft gebracht om oud-werknemers te beïnvloeden. 

Infaam

Een beschuldiging die leidt tot een woedende reactie bij Connexxion. "Complete onzin", zegt woordvoerder Henri Beltman. "Die beschuldiging raakt kant nog wal. Een hele infame beschuldiging zelfs." Hij begrijpt niet waar het vandaan komt.
Op zijn beurt heeft Beltman wel eens wat gehoord over Brookhuis. Het is immers een kleine wereld, de taxibranche. "Ik heb wel gehoord dat ex-werknemers van Connexxion tegenover collega's hebben geklaagd over hun urenregistratie. Dat is gebeurd tijdens chauffeursbijeenkomsten."

Geen commentaar

Intussen wil de FNV niks zeggen. Bestuurder FNV Taxi Herbert Römer lijkt te schrikken als hij hoort dat de notitie bij RTV Oost terecht is gekomen. "Die is niet door FNV verspreid", zegt Römer. "Wij hebben de notitie wel onder embargo aan werknemers van Brookhuis gegeven die bij een bijeenkomst waren."
Op de vraag of de notitie is gebaseerd op vier ex-werknemers van Connexxion, wil Römer niet reageren. "Dan ga ik inhoudelijk in op de notitie en breek ik het embargo." Römer geeft aan dat de aanwezigen bij een chauffeursbijeenkomst van FNV een 'dreigbrief' hebben gehad van Brookhuis waarin ze persoonlijk aansprakelijk gesteld worden als informatie uit de notitie naar buiten komt. 
Hans Landman erkent dat de advocaat van Brookhuis een brief heeft gestuurd naar betrokken werknemers, waarin ze aansprakelijk worden gesteld, maar waarin ook een uitnodiging staat om in gesprek te komen over de problemen.

Chantage

Landman laakt de rol van de FNV die zich in zijn ogen rechtstreeks met de aanbesteding lijkt te bemoeien."De FNV grijpt deze notitie aan om ons te dwingen afspraken met ze te maken", zegt hij verwijzend naar de laatste bijeenkomst van de FNV met chauffeurs.
Daarvan zijn geluidsopnames gemaakt. Landman laat horen hoe een medewerkster van de FNV aangeeft dat de notitie bedoeld is om Brookhuis onder druk te zetten.
"Dat is gewoon chantage, maar het is niet verrassend dat deze berichten nu in de media komen", stelt Landman. "Maandag is de laatste dag dat er nog bezwaar gemaakt kan worden tegen de toewijzing van de aanbesteding van het Regio-taxivervoer aan Brookhuis. 

Gesprek

Dat gebeurde nadat de eerste voorlopige gunning aan Connexxion en Luttikhuis kwam te vervallen, omdat zij niet de vereiste bewijsstukken konden overleggen. De tweede voorlopige gunning was voor Brookhuis, nadat ze die dus in een eerder stadium was kwijtgeraakt.
Landman wil graag op korte termijn in gesprek met de FNV om de problemen die er zijn op te lossen. Dat gesprek zou ergens volgende week moeten plaatsvinden.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.