nieuws

Vondeling Annemarie: 'Mijn moeder gunde mij het leven'

Annemarie van der Laan-Sheldon werd 41 jaar geleden achtergelaten bij een weeshuis in Colombia. Nu is ze ambassadeur voor stichting Beschermde Wieg. Annemarie neemt haar geboortemoeder niets kwalijk, integendeel. Dankzij de keus van haar moeder kon ze blijven leven.
In het Isala ziekenhuis is vanaf deze week een vondelingenkamer. Isala is daarmee het eerste ziekenhuis ter wereld met een vondelingenkamer waar 24 uur per dag hulp beschikbaar is voor het kindje en de moeder. 
De kamer is ingericht samen met stichting Beschermde Wieg, die al op meer plekken in het land vondelingenkamers heeft, maar dan bij particulieren.

'Anders was ik er niet geweest'

Als ambassadeur van de stichting neemt Annemarie het op voor de vondelingetjes, maar ook voor hun moeders. Het is voor veel vondelingen heel moeilijk dat ze niet weten waar ze vandaan komen, en waarom ze zijn afgestaan. Vaak krijgen deze kinderen later psychische problemen.
Toch begrijpt Annemarie de keuze van haar moeder. "Ze moet echt wanhopig zijn geweest, anders doe je dit niet met een kind. Ze heeft me juist het leven gegund door me bij een weeshuis neer te leggen. Als ze dat niet had gedaan, was ik er helemaal niet geweest."

Mogelijkheid tot contact

Het mooie van de vondelingenkamer is voor Annemarie dat er op verschillende manieren wordt geprobeerd toch contact tussen moeder en kind te krijgen. De moeder kan anoniem blijven maar wel haar gegevens achterlaten. Als het kind zestien is kan het die gegevens dan inzien.  Als de moeder toch twijfelt en hulp zoekt is er na één druk op de knop iemand bij haar.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.