nieuws

Erfgoedverenigingen willen sloop IJsselcentrale Harculo Zwolle voorkomen

Het Cuypersgenootschap en de Erfgoedvereniging Heemschut gaan samen de strijd aan tegen de voorgenomen sloop van de oude energiecentrale Harculo bij Zwolle.
Volgens de beide verenigingen is de IJsselcentrale industrieel erfgoed en dient hij dus als monument behouden te blijven. Voorzitter Tiem van Dalfsen van de Erfgoedvereniging Heemschut heeft bij Gedeputeerde Staten van de provincie Overijssel een officieel bezwaarschrift tegen de verleende sloopvergunning ingediend.

Gemeentelijk momument

Ook het stadsbestuur van de gemeente Zwolle krijgt post. Beide erfgoedverenigingen stellen aan het college van Burgemeester en Wethouders voor om de centrale Harculo als gemeentelijk monument aan te wijzen. In 2013 waren er al plannen om die monumentenstatus toe te wijzen, toen is dat uiteindelijk niet gebeurd. 
Van Dalfsen heeft er goede hoop op dat de sloop kan worden tegengehouden. Zeker wanneer ook de publieke opinie zich tegen de sloopplannen keert. Volgens Van Dalfsen "blijkt uit eerdere onderzoeken dat twee derde van de Zwollenaren de oude centrale willen behouden".  
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.