nieuws

'Weidevogelstand niet zo rooskleurig als provincie wil doen geloven'

Grutto
Grutto
De Overijsselse Statenfractie van de Partij voor de Dieren is kritisch over de weidevogelstand in Overijssel. Die is niet zo rooskleurig als de provincie wil doen geloven, aldus de partij.
Vorige maand kwam de provincie volgens de partij met een rooskleurig bericht naar buiten over de weidevogelstand in Overijssel. Uit het achterliggende rapport blijkt volgens de fractie dat het helemaal niet zo goed gaat met de weidevogels.

'Zestig procent is verdwenen'

"Het gaat al jaren slecht met de weidevogels in Nederland. Sinds 1960 is meer dan zestig procent van alle weidevogels verdwenen en dreigen ze uit te sterven. Oorzaken zijn het verlies van habitat en de steeds verdergaande schaalvergroting van de intensieve veehouderij", aldus de partij in een persbericht.
"Een te laag grondwaterpeil, te vaak en te vroeg maaien, overbemesting en monoculturen van Engels raaigras leiden tot de achteruitgang. Bloemrijke weides zijn steeds zeldzamer geworden waardoor er minder insecten en dus minder voedsel is voor vogels. Naast voedseltekorten verliezen jonge vogels dekking of worden domweg doodgemaaid."

Metingen rond natuurgebieden

"Volgens de provincie Overijssel is er sprake van een lichte stijging in de weidevogelstand, met name toe te schrijven aan agrarisch natuurbeheer, waar per jaar miljoenen subsidie naartoe gaat." Volgens de partij klopt dat niet: de lichte stijging van een aantal soorten zou juist gemeten zijn in en rond beschermde natuurgebieden.
"In landbouwgebieden daarentegen, zijn twaalf meetpunten uit het meetnet opgeheven omdat hier geen weidevogel meer te vinden is en in gebieden met agrarisch natuurbeheer is de situatie onveranderd slecht", aldus het persbericht. De partij wil van het provinciebestuur weten wat zij aan de kwestie gaat doen.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.