nieuws

Betrouwbare test naar de ziekte van Lyme komt er aan

Mensen kunnen heel ziek worden van een beet van een teek die besmet is met de borrelia-bacterie, de veroorzaker van de ziekte van Lyme. Maar een goede test om Lyme vast te stellen, is er nog niet. Innatoss in Oss gaat die nu ontwikkelen.
Als je er op tijd bij bent, dan kan antibiotica veel ellende voorkomen. Lisa de Vries uit Almelo had dat geluk niet. Na een tekenbeet vormde zich vrijwel direct een rode kring om de plek. Maar haar huisarts dacht niet aan Lyme: "Kom maar terug als je klachten hebt." Toen ze serieuze klachten ontwikkelde, gooide hij het op een lichamelijke burn out. 

Chronische Lyme

Pas na elf jaar werd de ziekte van Lyme bij Lisa vastgesteld. Omdat deze te laat werd behandeld, kon deze zich uiteindelijk ontwikkelen tot de chronische variant. Volgens Durk Meijer, arts in Overdinkel, is het van groot belang dat de verschijnselen direct serieus worden genomen.
Meijer specialiseerde zich in ziektes die van dier op mens worden overgedragen, de zogenaamde zoönosen. Q-koorts en Lyme zijn hier voorbeelden van. 

Geen betrouwbare testen

Een rode kring om een tekenbeet betekent vrijwel met 100% zekerheid dat er sprake is van een borreliabesmetting. Maar er kan ook een besmetting optreden zonder dat de rode kring verschijnt. De laboratoriumtesten waarmee de ziekte kan worden vastgesteld, geven geen 100% uitsluitsel.

Innatoss

Innatoss in Oss doet onderzoek met 500 proefpersonen die onlangs zijn gebeten door een besmette teek. Het onderzoek moet leiden tot de ontwikkeling van een betrouwbare test op Lyme.

Lyme dat blijft plakken

Lisa de Vries en haar lotgenote Verona Hendriksen willen dat er meer aandacht komt voor de ziekte van Lyme. Ze richtten de Facebookpagina Lyme dat blijft plakken op en zochten contact met het laboratorium in Oss.  Met folderacties maken ze mensen attent op de gevaren van Lyme.

Oost-Nederland

Met de borrelia-bacterie besmette teken komen veel voor in Oost-Nederland. De kleine beestjes zitten in lang gras of struikgewas. Durk Meijer: "Zorg dat je armen en benen bedekt zijn als je in het bos gaat wandelen. Doe je broekspijpen bij de sokken in. En controleer bij terugkomst altijd op de aanwezigheid van teken."
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.