nieuws

Oud-KNIL militairen dienen miljoenenclaim in op basis Zwolse rechtbankuitspraak

Bijeenkomst in Wierden van oud-KNIL-militairen
Bijeenkomst in Wierden van oud-KNIL-militairen
Oud-KNIL militairen dienen een miljoenenclaim in bij de overheid, omdat ze vinden dat de groep van zo'n tweehonderd Molukse strijders alsnog recht heeft op een militair pensioen. Een Zwolse rechtbankuitspraak uit 1967 in de zaak van een oud-strijder uit Nijverdal biedt volgens belangenorganisatie Maluku4Maluku jurisprudentie.
Leo Reawaruw, woordvoerder van de belangenorganisatie, hield vandaag een presentatie in Wierden, waarbij veel oud-militairen aanwezig waren.
De oud-militairen, vaak al de negentig gepasseerd, hebben volgens hem recht op pensioen: "Net zoals Nederlandse oud-militairen, hebben de voormalige militairen van het Koninklijke Nederlands Indische Leger er recht op. Maar dat hebben ze nooit gekregen, omdat alle documenten vernietigd waren. Deze rechtbankuitspraak, die we nu pas gevonden hebben, verandert dat."

Pensioen voor oud-militair

De oud-militair uit Nijverdal ontving na de uitspraak een pensioen van zeshonderd gulden per maand. En nadat hij overleed, ontving zijn weduwe het bedrag. Volgens Reawaruw betekent dat voor een hele groep oud-militairen - of hun weduwes - dat zij per direct recht hebben op driehonderd euro per maand: "En dan ook nog met terugwerkende kracht een heel bedrag. Dat loopt flink in de papieren."

Kritiek op de SVB

De oud-strijders kregen begin dit jaar al wel te horen dat ze recht hebben op achterstallig loon, door de zogenoemde Backpay-maatregel die sinds eind 2015 van kracht is. Alleen blijkt nu volgens Reawaruw dat er bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB) die verantwoordelijk is voor het uitbetalen van het geld een chaos heerst. Veel uitbetalingen zijn nog niet gedaan en sommige oud-strijders hebben te horen gekregen dat ze toch geen geld krijgen.
André Kuijpers van de SVB legt uit: "Er is geen sprake van chaos of onduidelijkheden. We hebben meerdere gesprekken met de organisatie gehad over dit onderwerp. We zouden geen of slechte archieven hebben. Toen hebben we laten zien wel over georganiseerde archieven te beschikken en dat we kunnen aantonen wie wel en wie niet in aanmerking voor de uitkering komen."

Bescherming van privacy

Kuijpers: "Vanuit Maluku4Maluku zijn er 35 personen aangemeld voor deze uitkering, waarvan een derde in aanmerking kwam. Wij snappen de teleurstelling die vervolgens is geuit, maar kunnen tegelijkertijd vanwege bescherming van privacyredenen niet reageren op die teleurstelling. Wel beschikken wij over archiefmateriaal en over eigen verklaringen van mensen waaruit onomstotelijk blijkt dat zij er geen recht op hebben."
Zo'n 4000 tot 5000 KNIL-militairen kwamen in 1951 op dienstbevel naar Nederland, voor een periode van zes maanden. Uiteindelijk zijn de meesten hier gebleven. Bij het aanvragen van hun pensioen bleken de gegevens dus vaak onvindbaar.
Inmiddels zijn er dus nog maar zo'n tweehonderd van de oud-strijders in leven, waarvan een groot deel in Overijssel woont, onder meer in Wierden en Nijverdal. 
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.