nieuws

Test balgstuw Ramspol bij Kampen met vertraging van start

Het testen van de stormvloedkering Ramspol bij Kampen heeft vanmorgen vertraging opgelopen. De balgstuw zou vanmorgen vroeg worden opgeblazen, maar dat kon uiteindelijk pas rond half negen omdat er nog schepen in de buurt lagen die gisteravond niet uit konden varen.Â
De stormvloedkering bij Kampen moet eens per jaar getest worden. "Dat is nodig omdat de stuw honderdduizenden mensen beschermt tegen hoogwater", zegt omgevingsmanager Koos Hartnak van de stormvloedkering.

Drie doeken

De stormvloedkering bestaat uit drie doeken van elk zo'n tachtig meter breed. Als die zijn opgeblazen kunnen ze worden geïnspecteerd om te kijken of de doeken nog helemaal in orde zijn. Ook worden noodaggregaten getest.
De balg wordt opgepompt door er lucht in te blazen en water in te laten lopen. "Op die manier kunnen we de balg goed hoog laten komen", legt Hartnak uit. "Als we alleen lucht zouden gebruiken, zou het ook veel langer duren voor de balgstuw is opgeblazen."

Spectaculair gezicht

Naar verwachting is de balgstuw na ongeveer een uur gevuld. Als dat gebeurt bij hoogwater zijn de mensen die achter de stuw wonen beschermd tegen overstromingen. "In 2007 hadden met 1,60 meter boven NAP de hoogste waterstand. Dat kan de stuw wel aan. Het water slaat er door de wind dan wel overheen. Dat is een spectaculair gezicht."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.