nieuws

Enschede hoopt op succes met project voor werkzoekenden in Duitsland

Het kost nu een miljoen euro, maar gemeente Enschede denkt er uiteindelijk meer dan miljoen mee te besparen. Het gaat om de Social Impact Bond, een grensoverschrijdend samenwerkingsverband van Nederlandse private partijen met het Duitse Kreishandwerkerschaft Steinfurt-Warendorf. Doel: 138 werkzoekenden uit Enschede aan het werk helpen in Duitsland.Â
De afspraken voor het werkgelegenheidsproject werden vanmiddag bezegeld in het Duitse Rheine. Het mooie voor de gemeente Enschede is dat de investeringen voor het project door private partijen worden gedaan. De ABNAMRO bank en de instellingen BOAS Werkt en Start Foundation betalen de opleiding van de werkzoekenden bij de Kreishandwerkschaft in Rheine.

Rendement voor private partijen

"Natuurlijk doen deze partijen de investeringen met de hoop er rendement uit te halen. De afspraak is dan ook dat, na het opleidingstraject met als resultaat een baan in Duitsland, de gemeente de investeringen met percentage terugbetaalt voor elk individu dat aan werk is geholpen", licht de Enschedese wethouder Patrick Welman toe.
"Maar dan nog levert het de gemeente een besparing op tegen de kosten die we anders voor deze groep werkzoekenden zouden maken."

Bedrijven zitten te springen om vakmensen

Pas over tweeëneenhalf jaar is duidelijk of het grensoverschrijdende werkgelegenheidsproject het beoogde resultaat oplevert. Zo lang duurt het opleidingstraject. Maar het moet gek lopen wil het niet lukken, denkt Welman. "In de regio Rheine zitten binnen een uur rijafstand van Enschede 1000 tot 1500 bedrijven te springen om mensen met een technisch beroep. Die hebben ze liever vandaag dan morgen."    

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.