nieuws

Is nanotechnologie de oplossing voor Alzheimer? UT zoekt naar het antwoord

Alzheimer uit de wereld helpen. Dat is het uiteindelijke doel. Maar tot nu toe komen medicijnen niet door de barricade die onze hersenen beschermt. De Universiteit Twente hoopt met nanotechnologie wel het hersengebied te kunnen bereiken.Â
Twee jaar geleden ontving de Universiteit van Twente 900.000 euro om onderzoek te doen naar alzheimer. Hiermee wordt in totaal vier jaar onderzoek gedaan. "We zoeken naar het juiste medicijn om alzheimer te bestrijden én we bouwen nanodeeltjes die het medicijn naar de hersenen moet brengen." zegt Kerensa Broersen, universitair docent biochemie. 

De zoektocht naar het medicijn

Alzheimer is een ziekte waarbij de communicatie tussen hersencellen wordt verstoord. Specifieke eiwitten, die wel in de hersenen thuis horen, klonteren bij alzheimer samen en verwoesten de hersencellen. Hierdoor wordt onder aandere het geheugen aangetast.
Het medicijn moet die klontering tegen gaan. Er wordt nu onderzocht welke van de 60.000 tot 70.000 stoffen die bekend zijn, dit kan. 

Doordringen tot de hersenen

Er wordt al decennia lang naar een medicijn gezocht. "Maar die bereiken de hersenen nooit. Onze hersenen zijn supergoed beschermd tegen indringers." legt Broersen uit.
"Wij vullen een nano-deeltje met het medicijn. En aan de buitenkant van het nano-deeltje plakken wij 'vlaggen' die door die barricade worden doorgelaten. Tenminste, dat is het plan."

Is de oplossing voor Alzheimer nabij?

"Bij onderzoek weet je nooit van te voren de uitkomst." Broersen zou wel willen dat ze het antwoord had, maar helaas. Ze kan niks garanderen.
"De technologie gaat wel steeds beter en sneller. En ons team hoopt echt dat het werkt. Maar ja, voordat je zeker weet dat het nano-deeltje in de hersenen komt en dan ook nog het juiste medicijn voor die ene patiënt heeft.... dat kan nog wel vele jaren duren."  
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.