nieuws

Overijssel is tevreden maar de ervaringen met huisartsenposten lopen flink uiteen

De enquête van RTV Oost over de ervaringen met de huisartsenpost leverde veel persoonlijke verhalen op. En dan blijkt dat het verhaal van iedere patiënt uniek is en dat iedereen het bezoek aan de huisartsenpost op zijn eigen manier ervaart.
Hieronder staan vier ervaringen van vier heel verschillende mensen. Chris, Nancy, Lucille en Bianca vertellen wat ze hebben meegemaakt en de impact daarvan op hun leven en gezondheid.

"Liever een keer voor niets"

Chris Gorrebeeck uit Oldenzaal ziet de binnenkant van de huisartsenpost vaker dan hij lief heeft. Dat komt door zijn partner, die is chronisch ziek. Gelukkig voor Chris en zijn partner hebben ze goed contact met de mensen op de post.
"We komen soms tevergeefs naar de huisartsenpost, maar dat vinden ze daar helemaal niet erg", vertelt hij. "Ze hebben liever dat we een keer voor niets komen, dan dat we niet komen terwijl er iets ernstigs aan de hand is."

Overgeven in een volle wachtkamer

Nancy Kamphuis uit Tubbergen gaat in november 2015 naar de huisartsenpost. Het bezoek is geen pretje door een gebrek aan privacy. Nancy voelt zich flink ziek als ze de huisartsenpost belt. "Ik was verzwakt en ondervoed. Het ging gewoon niet meer", zegt ze.
Ze mag komen en meldt zich op de post. Ze neemt plaats in de wachtkamer. Daar zit ze 2,5 uur voor ze wordt geholpen. De hele tijd moet ze overgeven. "Dat is vervelend voor mezelf, maar ook voor de mensen die daar zitten. Het is natuurlijk niet prettig om iemand te zien overgeven, die de wc niet kan halen en daar met een bakje zit." 

"Kinderen gaan voor"

Uit de enquête blijkt dat veel mensen vinden dat ze (te) lang moeten wachten op de huisartsenpost. Lucille Barends uit Enschede vindt dat helemaal niet. Ze vindt dat mensen meer begrip moeten tonen voor de situatie van een ander.
Lucille meldt zich in 2015 met hernia-klachten op de huisartsenpost in Enschede. Ze heeft pijn. In de wachtkamer ziet ze dat er patiënten met voorrang worden geholpen. Barends vindt het goed. "Met een hernia kun je prima even zitten of staan. Dus ik kon prima even wachten. Ik weet dat er mensen zijn die het zwaarder hebben dan ik. Vooral kinderen. Een kind met een wond aan zijn hoofd gaat gewoon voor."

De dokter luistert niet

Ook over de doktersbehandelingen lopen de ervaringen uiteen. Bianca Bellinga uit Nieuwleusen heeft een slechte ervaring met een arts op de huisartsenpost. Ze treft een arts die haar klachten niet serieus neemt. "Hij was ongeïnteresseerd, heel nonchalant", herinnert ze zich. "De eerste vraag was: wil je opgenomen worden of zo." Dat wil ze liever niet, maar ze voelt zich zo ziek dat er wel iets moet gebeuren.
Van de arts moet ze stoppen met haar medicijnen. Bianca gaat achteruit en wordt opgenomen in het ziekenhuis. De kno-arts zegt dat ze de medicijnen wél nodig heeft, om een hersenvliesontsteking te voorkomen. Biance blijft twee dagen in het ziekenhuis. Ze is nog steeds aan het herstellen.
Landelijk deden 15.500 mensen mee aan de enquête over de huisartsenpost. Uit de gegevens blijkt dat mensen overwegend positief zijn over de huisartsenpost.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.