nieuws

Stichting Industrieel Erfgoed Deventer gaat monumentale locomotief renoveren

Met behulp van een grote hijskraan is de oude werkspoorlocomotief Sik 297, die al jaren stilstond in Deventer, vandaag verplaatst naar het havenkwartier. De oude locomotief is geschonken aan de Stichting Industrieel Erfgoed Deventer, die hem gaat opknappen. De monumentale loc krijgt na de renovatie een prominente plek op het nog te realiseren werkspoormonument langs de Hanzeweg.
De oude locomotief heeft geen motor meer en stond al jaren stil voor de deur van het Deventer bedrijf Volkerrail. Hij heeft van 1938 tot en met de sluiting van het werkspoor in 2003 dienst gedaan.
Meer dan honderd Deventer bedrijven hebben er gebruik van gemaakt. Zo werd de locomotief onder meer ingezet voor het vervoer van conserven van de blikfabriek van Thomassen en Drijver en de milieutreintjes van de VAM.
Met behulp van en grote hijskraan en een dieplader is de achttien ton wegende locomotief verplaatst naar de werkplaats van de Stichting Industrieel Erfgoed Deventer.

Prominente plek bij nieuw spoormonument

De stichting is blij met de bijzondere gift. Volgens woordvoerder Arno Dijkhof staat de Sik 297 symbool voor het teloorgegane industriële werkspoor in Deventer. "Deze locomotief markeert de geschiedenis van het Deventer werkspoor dat bijna helemaal verdwenen is."
"We proberen langs de Hanzeweg samen met de gemeente een klein stukje spoor terug te plaatsen dat als monument dienst gaat doen. Er is natuurlijk niets mooier dan dat deze oude locomotief daar straks een prominente plek krijgt."
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.