nieuws

Kampense moordverdachte Janet S. mag waarschijnlijk gevangenis Vught verlaten

Rechtszaak tegen Janet S. uit Kampen
Rechtszaak tegen Janet S. uit Kampen
De Kampense moordverdachte Janet S. mag hoogstwaarschijnlijk binnenkort de zwaarbeveiligde gevangenis van Vught verlaten. Ze werd eind deze zomer overgeplaatst naar Vught omdat ze volgens justitie had geprobeerd te ontsnappen uit haar vorige gevangenis in Ter Peel. De vrouw ging in beroep tegen het besluit en heeft gelijk gekregen van de Raad voor Strafrechttoepassing en Jeugdbescherming (RSJ).
De vluchtpoging zou aan het licht zijn gekomen, omdat er een losse glaslat in haar cel werd aangetroffen. Daarnaast werden er een Pritt-stift, een usb-stick, een ijzeren staafje, ijzeren schijfjes en een pakketjes schone kleding gevonden.
Naast deze vluchtpoging zou ze zelfdestructief zijn geweest en overheersend gedrag richting medegedetineerden hebben vertoond.

Onvoldoende bewijs

Volgens de RSJ is echter onvoldoende aangetoond dat ze niet meer in een reguliere gevangenis kon blijven. De overplaatsing moet daarom opnieuw beoordeeld worden. De advocaat van S. verwacht dat ze Vught binnen enkele dagen zal verlaten. Naar welke gevangenis ze dan gaat, is nog niet bekend.
De moordverdachte voelde zich erg ongelukkig in Vught. Zo was ze de enige vrouw in de instelling en kreeg ze allerlei verwensingen naar haar hoofd van de mannelijke medegedetineerden. Ze noemde de omstandigheden er 'mensonterend'. 

Chaletmoord

Janet S. wordt verdacht van de moord op de Amersfoortse zakenman Ton Kuijf. In maart 2014 werd zijn levenloze lichaam gevonden in een brandend chalet in Ermelo. Al snel werd S., de bewoonster van het chalet, opgepakt.
Volgens justitie zou zij Kuijf hebben omgebracht met een mes en een bijl, na een uit de hand gelopen transactie. Zeer waarschijnlijk werd de zakenman afgeperst met foto's van seksafspraakjes.
Om sporen uit wissen werd besloten het chalet in de brand te steken, de moordwapens weg te gooien en de auto van Kuijf naar België te brengen.

Handlangers

Janet S. is niet de enige verdachte. Youri B. uit Bergen op Zoom heeft haar volgens justitie geholpen met brandstichting en sporen uitwissen.
Joyce N. uit Kampen zou haar onder meer hebben geholpen met de afpersing. Janet's broer Danny zou brandstof hebben geleverd voor de brandstichting.

Reconstructie

Vandaag was er een korte zitting bij de rechtbank in Zutphen. Daar vroeg de verdediging van S. wederom om een reconstructie van de zogenoemde chaletmoord. Szymkowiak wil er mee aantonen dat de verklaring van medeverdachte Youri onbetrouwbaar is.
Eerdere verzoeken voor een reconstructie, van Janet's vorige advocaat Moszkowicz, werden door de rechtbank afgewezen.

Bloedsporenonderzoek

Szymkowiak wil ook graag extra bloedsporenonderzoek naar bloedspatten op de muren, meubels en een jack met capuchon. "Alleen aan de binnenkant van die capuchon zijn bloedspatten gevonden. Wie heeft dat jack aangehad? En waarom zitten er alleen bloedspatten aan de binnenkant?"
"Uit het verhaal van Youri kan worden opgemaakt dat míjn cliënte in ieder geval géén jack droeg. Hij heeft verklaard dat ze een shirt en jeans droeg," aldus de advocaat. 
Het Openbaar Ministerie hecht veel waarde aan de verklaring van medeverdachte Youri B. Die zegt dat Janet een Amersfoortse zakenman heeft omgebracht met een mes en een bijl van 30 centimeter. Janet zegt juist dat Youri het gedaan heeft.

Messteken

"Door zo'n reconstructie kan aangetoond worden of het relaas van Youri überhaupt mogelijk is", zegt advocaat Szymkowiak. "Tijdens zijn verhoor heeft hij laten zien hoe Janet de zakenman omgebracht zou hebben. Op de video zijn bewegingen van hem te zien, hoe Janet dat gedaan zou hebben."
"Maar kán het allemaal wel, zoals hij het beschrijft? Daarvoor moet ter plekke worden gekeken. Extra onderzoek naar hóe de bloedspatten op muren, meubels en capuchon terecht zijn gekomen, kunnen ook meer licht op de zaak werpen."
"Tevens wil ik graag weten hoe de messteken zijn aangebracht, met links of rechts, van boven of van onderen? Dat zijn relevante onderzoeksvragen, die vooralsnog niet beantwoord zijn", zegt Szymkowiak. De video met de uitlatingen en bewegingen van Youri worden toegevoegd aan het dossier en mogelijk getoond tijdens de rechtszitting.

Janet neemt het woord

Janet zelf zegt: "Justitie vertrouwt het woord van Youri, maar waarom eigenlijk? Het is zijn woord tegen het mijne. Ondertussen loopt hij vrij rond in afwachting van de rechtszaak en zit ik vast."
"Ik snap niet dat het OM niet verder onderzoek heeft gedaan. Iedereen verdient het toch dat de waarheid boven tafel komt?" zei ze vandaag tijdens de pro-formazitting. 

Oogcontact

Bij de zitting zijn voor het eerst ook bekenden van Janet aanwezig. Ze geven elkaar bij binnenkomst van de rechtszaal een veelbetekenende aai.
Janet en de twee bekenden hebben tijdens de zitting telkens oogcontact. Vaak draait Janet haar ogen omhoog als ze het verhaal van het OM hoort, zo van "hoor ze nou eens kletsen."

Advocatenwissel

De Maastrichtse advocaat Szymkoviak is nu een kleine twee maanden de raadsman van Janet S. Hij kende al twee voorgangers. "Waarom er is gewisseld van advocaat kan ik u niet vertellen, dat vind ik niet chique naar mijn confrère." Szymkowiak komt laat met zijn verzoeken aan de rechtbank, over 2 weken begint het proces.
De rechtbank laat volgende week maandag weten of zijn verzoeken om reconstructie en naar bloedspatten worden ingewilligd. De rechtszaak zelf begint op 14 november. Rechters hebben voor de zaak twee weken ingeruimd. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.