nieuws

Stop Afvalwater Twente stapt uit overleg, geen vertrouwen in NAM

Verontreinigd afvalwater in bodem Twente
Verontreinigd afvalwater in bodem Twente © RTV Oost / Rogier van den Berg
De Stichting Stop Afvalwater Twente is per direct uit de klankbordgroep gestapt, waarin de stichting deelnam aan overleg over mogelijke alternatieven voor afvalwaterinjecties door de NAM in de Twentse bodem. Aan dat overleg doet ook de provincie Overijssel mee.
Aanleiding voor de Stichting Stop Afvalwater Twente is het gebrek aan vertrouwen in de NAM. "We zijn zeer verbolgen over de uitkomsten van het eindrapport dat onderzoeksbureau Royal Haskoning in opdracht van de NAM heeft opgesteld", aldus voorzitter Freddy Mensink van de stichting.
De stichting stapte uit de klankbordgroep omdat "alle zuiveringsvarianten kapot zijn gerekend". "Meer dan 750 pagina's geneuzel dat het onheil over Twente kan afroepen in de toekomst", zo typeert Mensink het eindrapport van de NAM.

Dekmantel

Stichting Stop Afvalwater Twente zat in de klankbordgroep samen met de provincie Overijssel, gemeenten, het waterschap, het Ministerie van Economische Zaken, Royal Haskoning en de NAM om het proces van afvalwaterinjecties in de Twentse bodem kritisch te begeleiden. "Het is een dekmantel waar een soort van wetenschappelijke mist wordt opgetrokken, waarin de NAM probeert de deelnemers tegen elkaar uit te spelen", aldus Mensink. 
De stichting wil geen medeverantwoordelijkheid voor het eindresultaat. Minister Kamp zal op basis van het eindrapport begin februari het besluit nemen om afvalwater uit de oliewinning te blijven injecteren in de Twentse bodem, verwacht Mensink.

Tegenrapport aangeboden aan minister Kamp

Stichting Stop Afvalwater Twente heeft komende maandag een overleg met minister Kamp op de Universiteit Twente in Enschede. Daar zal de stichting een tegenrapport aanbieden. "Onze inzet is gericht op het stoppen van de afvalwaterinjecties in Twente. Wij bieden een alternatief; namelijk het volledig zuiveren van afvalwater."
Volgens de stichting gaat dat 45 miljoen euro kosten en geen 500 miljoen, zoals de NAM heeft laten berekenen.

Opnieuw stap naar de rechter

De stichting is bereid opnieuw de stap naar de rechter te maken als de afvalwaterinjecties in Twente worden hervat. Stop Afvalwater Twente hoopt daarbij op steun van de provincie en de betrokken Twentse gemeenten.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.