nieuws

Struikelt gedeputeerde Lievers over z'n energieplan? (UPDATE)

Struikelt gedeputeerde Lievers over zijn energieplan? Dat is de grote vraag die politiek Overijssel bezig houdt. In het plan staat hoe de provincie binnen zes jaar veel meer duurzame energie wil gaan opwekken. Maar het plan roept veel vragen op.
12:13 uur: Op een speciaal belegde persconferentie werd dinsdagmiddag net na 12.00 uur bekendgemaakt dat Erik Lievers aftreedt als gedeputeerde van de provincie Overijssel. 
Het plan 'programma Nieuwe Energie Overijssel 2017 - 2023' werd vorige week al door Provinciale Staten besproken. Bijna alle politieke partijen hadden forse kritiek op de inhoud en veel partijen vinden het plan ook onvoldoende concreet.

Groene kaalslag

Zo vindt de VVD dat er in het plan teveel ruimte is voor de bouw van nieuwe windturbines. De SP vraagt zich af of er wel voldoende stookhout voorradig is om alle geplande 130 houtkachels te laten draaien.
SP-Statenlid Harry Broekhuijs vreest voor een kaalslag. "Om dit plan te laten slagen moeten we óf alle bomen in Overijssel kappen, óf elders bossen kappen en het hout met milieuonvriendelijke transportmiddelen hierheen vervoeren."

Voldoende steun?

Vanwege alle onduidelijkheid hebben de Staten besloten om deze week verder te debatteren. Gedeputeerde Erik Lievers mag woensdag het plan nog een keer verdedigen en de vraag is daarna of alsnog een meerderheid van de politieke partijen het plan steunt. 
Verslaggevers Tom Meerbeek en Simon Dirk Terpstra brengen in kaart wat het grootste struikelbrok kan zijn. 
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.