nieuws

'Opslag afvalwater in Twente niet overbodig, extra capaciteit verder uitwerken'

Er zijn op dit moment geen andere methoden voor de verwerking van afvalwater waarmee de opslag in lege Twentse gasvelden overbodig wordt. Dat concludeert de Commissie Milieueffectrapportage (m.e.r.).
Tegenstanders zoals de Stichting Stop Afvalwater Twente zijn niet verrast over de rapportage. Minister Kamp heeft de onafhankelijke commissie gevraagd het eindrapport over het verwerken van afvalwater van de NAM te beoordelen.
De commissie vindt dat het eindrapport de juiste informatie bevat om een goed onderbouwd besluit te kunnen nemen over injectie in de Twentse velden. De stichting Stopafvalwater Twente is teleurgesteld dat in het milieuonderzoek niets wordt vermeld over hun onderzoek, namelijk om proef te draaien met zuivering van het afvalwater. Minister Kamp neemt binnen enkele weken een besluit over de toekomstige wijze van verwerking van afvalwater.

Opslagcapaciteit

De NAM zoekt ook locaties voor extra opslagcapaciteit, aangezien de opslagcapaciteit in Twente tegen blijkt te vallen. In de eerste plaats is gekeken naar opslag in lege gasvelden in Drenthe.

Een andere optie voor de verwerking van het productiewater is het toepassen van een zuiveringsmethode. Voordat hierover een keuze wordt gemaakt, adviseert de commissie bij een nieuwe vergunningaanvraag de verschillende methoden in een milieueffectrapport nader uit te werken. Zo kunnen veiligheid en geschiktheid goed worden vergeleken.

Afvalwater

Het zoute productiewater dat uit Schoonebeek in Drenthe komt, werd de afgelopen vijf jaar in de Twentse bodem geïnjecteerd. Volgens de vergunning moet de NAM elke zes jaar kijken of de afvalwaterinjectie nog steeds de 'meest geschikte' methode is om van de afvalstoffen af te komen.
Onlangs concludeerde Royal Haskoning na anderhalf jaar onderzoek in opdracht van de NAM dat afvalwaterinjectie de meest milieuvriendelijke en veilige verwerking van afvalwater is.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.