nieuws

Kinderen in Delden krijgen les over gehoorschade: "Het gaat nooit meer over"

KNO-artsen zien vaak jonge mensen op het spreekuur met gehoorproblemen. Om jongeren te waarschuwen voor de gevaren van lawaai verzorgen ze praktijklessen. Leerlingen uit groep 8 van de Toonladder in Delden weten nu alles over hun gehoor, en vooral hoe je het kunt beschermen.
Een snee in je hand groeit meestal vanzelf dicht, en een gebroken been geneest ook wel weer. Maar als je gehoor eenmaal beschadigd is, dan komt dat nooit meer goed. KNO artsen van medisch Spectrum Twente en van Ziekenhuisgroep Twente verzorgen daarom samen voorlichting op scholen.

Oorsuizen

Het is deze week ook de week van het oorsuizen, ofwel tinnitus. Door lawaai is het oor beschadigd, en hoort de patiënt constant een nare brom, piep of fluittoon. Met het project Prevent vragen KNO-artsen in het hele land aandacht voor deze ernstige gehoorschade.
Als een oor eenmaal lawaaischade heeft opgelopen gaat dat nooit meer over. Gehoorverlies kan nog gedeeltelijk worden opgevangen met een hoorapparaat, maar tegen oorsuizen is geen remedie. De patiënt moet ermee leren leven.

Gehoorbescherming

Kinderen op de basisschool luisteren vaak al uren per dag naar muziek. Tieners gaan ook al steeds vroeger naar discofeesten of concerten. Het aantal decibellen is daar meestal ver boven de grens van 80 dB waarboven geluid schadelijk kan zijn.
De artsen verbieden de kinderen niet om naar muziek te luisteren. Met goede oordopjes kan je nog steeds prima van de muziek genieten, zonder dat je oren schade oplopen. Niet alleen de sterkte van het geluid, maar ook de duur van de blootstelling aan lawaai speelt mee.

Ervaringsdeskundige

Karel Gillissen uit Nijensleek kreeg 15 jaar geleden last van oorsuizen. Bij hem werd de aandoening waarschijnlijk veroorzaakt door een ongeluk en niet door lawaaischade, maar de gevolgen zijn hetzelfde. Hij hoort een constante brom- en fluittoon, 24 uur per dag, 7 dagen per week. Gesprekken kan hij bijna niet meer volgen. 
Na een zware periode waarin hij zijn baan kwijtraakte en in een sociaal isolement terechtkwam, kan hij er nu goed mee omgaan. Met de stichting Hoormij ondersteunt hij mensen die ook last hebben van tinnitus. Het oorsuizen is niet te genezen, maar met goede training en soms een hoorapparaat kan je het hinderlijke geluid wel onderdrukken.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.