nieuws

‘’Twentse thuiszorgmedewerkers voortaan op de e-bike’’

Driekwart van de zevenduizend Twentse thuiszorgmedewerkers gaat de e-bike gebruiken", dat verwacht René Teeuwen van adviesbureau Twente Mobiel.
Twente Mobiel wil minder auto's op de weg en vindt dat thuiszorgmedewerkers nog te vaak kiezen voor de auto, waar de elektrische fiets een beter alternatief is.  
Thuiszorgmedewerkster Diny ter Denge beaamt dit. "Je bent eigenlijk net zo snel als met de auto", zegt ze enthousiast. Diny is één van de 34 thuiszorgmedewerkers van Livio die de e-bike een half jaar heeft uitgeprobeerd.
Twente Mobiel stelde deze beschikbaar. "Het is lekker om op de fiets te gaan. En je hoeft niet zo hard te trappen."

40 kilometer per dag

Op een werkdag legt Ter Denge met gemak 40 kilometer af. "Als je minimaal 1200 kilometer per jaar fietst, bespaart dat op jaarbasis één ziektedag", aldus René Teeuwen.
Teeuwen weet meer pluspunten te noemen: "Het scheelt parkeerkosten en het geeft winst op de gedeclareerde kilometers. Daarnaast vinden thuiszorgorganisaties duurzaamheid ook steeds belangrijker."

Interesse thuiszorgorganisaties

Twaalf thuiszorgorganisaties hebben inmiddels interesse in het e-bike-traject van Twente Mobiel. Die geeft geen subsidie, maar ondersteunt bij het uitwerken van een businessmodel.
E-bikes zijn niet goedkoop. Livio komt haar personeel tegemoet met een fietsenplan. De 600 thuiszorgmedewerkers kunnen een e-bike leasen.
"Een goede fiets kost al gauw 2000 euro en dat hebben mensen vaak niet op de plank liggen", aldus Livio PNO-manager HeinzReinink. De zorgorganisatie werkt samen met Twentse rijwielhandelaren.

Regen

Er zijn ook momenten waarop de elektrische fiets minder geschikt is. Bij diensten 's avonds laat, of als de afstanden te groot zijn. "We hebben uitgezocht dat het maar zes procent van de tijd regent. Dus dat valt wel mee", zegt Teeuwen.

Zwolle-Kampen

Het gebruik van de elektrische fiets wordt binnenkort ook gestimuleerd bij thuiszorgorganisaties in de regio Zwolle-Kampen.  
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.