nieuws

Ook D66- en GroenLinks-fracties Twentse gemeenten willen aandelen Twence niet verkopen

Afvalverwerker Twence in Hengelo
Afvalverwerker Twence in Hengelo
Behalve de twee D66-fracties in Oldenzaal en Borne zijn alle fracties van zowel D66 als GroenLinks in de Twentse gemeenten tegen het afstoten van de aandelen in afvalverwerker Twence.
Eerder gaven de fracties van PvdA en CDA in de Twentse gemeenten al aan hetzelfde standpunt in te nemen.

D66: huidig beleid veranderen

De tien D66-fracties zijn weliswaar voorstander van het plan om aandeelhouder te blijven, maar willen niet verder met de voortzetting van het huidige beleid. Henk Daggert, fractievoorzitter van D66 Hellendoorn, zegt: "Nu is de focus van Twence gericht op afvalverwerking met een aantal duurzame activiteiten als bijproduct."
"Wij willen een uitbreiding van deze duurzame activiteiten, omdat er bij het huidige model geen sprake meer is van publiek belang." Het verwerken van afval is op de langere termijn namelijk een eindige activiteit, stelt D66.

Percentage afval elk jaar lager

De hoeveelheid afval van de gemeenten die aandeelhouder zijn, is nu nog 26 procent. Volgens D66 wordt dat percentage elk jaar lager en moet het overige afval op commerciële basis uit de rest van Nederland en het buitenland worden gehaald.
"Kiezen voor de huidige strategie is als tegen Philips zeggen dat men vooral door moet gaan met de productie van gloeilampen", zegt Daggert.

'Risico's te overzien'

Het financieel risico van een beleid dat meer gericht is op duurzame activiteiten is groter, erkent D66. Daarnaast bestaat er meer onzekerheid over of Twence zich ook blijvend in die markt kan handhaven.
"Maar de Twentse D66-raadsfracties vinden dat risico te overzien en durven de onzekerheid aan. Individuele gemeentes lopen met dit beleid minder risico, omdat Twence een sterke partner wordt om de gemeentelijke duurzaamheidsdoelstellingen te halen."

GroenLinks: afval niet gebaat bij marktwerking

Ook de vier GroenLinks-fracties in de gemeenten Enschede, Hengelo, Oldenzaal en Almelo pleiten voor het behoud van de aandelen in Twence. Afvalverwerking is niet altijd gebaat bij marktwerking, stellen de fracties, met het oog op bijvoorbeeld bodem- en luchtvervuiling.
Daarnaast vinden de fracties de jaarlijkse winstuitkering die de gemeenten door de aandelen ontvangen ook belangrijk. Bovendien geeft Twence een flinke 'boost' aan het opwekken van duurzame energie. "Wij denken dat Twence zeker positief kan bijdragen aan de energie-transitie in Twente. Ook Natuur en Milieu Overijssel deelt die mening."

'Twence onmisbaar'

GroenLinks ziet verder voldoende kansen voor een verdere doorontwikkeling van Twence naar een duurzaam, innovatief bedrijf. "Een bedrijf dat zich extra inzet op een duurzame verwerking van grondstoffen en het winnen van energie uit bijvoorbeeld afval en biomassa. Ook het opwekken van energie met zonnepanelen kan nog verder worden uitgebreid."
De GroenLinks-fracties vinden, evenals als de D66-fracties, daarnaast dat 'voor het behalen van regionale duurzaamheidsdoelen de bijdrage van Twence onmisbaar is.'

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.