nieuws

Raadslid Jan Talen eist excuses en schadevergoeding van gemeente Staphorst

Jan Talen
Jan Talen
Het raadslid voor Liberaal Netwerk en oud-wethouder Jan Talen van de gemeente Staphorst eist openbare excuses van burgemeester Theo Segers. Daarnaast zou Talen een schadevergoeding van de gemeente willen omdat hij in diskrediet is gebracht.
Talen was de afgelopen maanden onderwerp van een verkennend onderzoek naar een vermeende schending van de integriteit. Het raadslid zat eind 2015 met recycleondernemer Albert Talen (geen familie) bij een gesprek met vertegenwoordigers van de provincie Overijssel. De ondernemer heeft een langlopend conflict met de gemeente over een grondruil. Het onderhoud ging hierover.

Niet in strijd met de Gemeentewet

Het feit dat raadslid Talen bij het gesprek zat en dat niet meldde, zorgde voor grote ophef. Burgemeester Theo Segers besloot vervolgens het Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten een verkennend integriteitsonderzoek naar Talen te laten doen. Vorige week werd duidelijk dat Jan Talen niet in strijd handelde met de Gemeentewet. Segers besloot dat een verder onderzoek niet nodig was.
Daarmee is de kous voor Jan Talen niet af. Hij is verbolgen over het verkennende onderzoek dat volgens hem totaal niet nodig was en boos dat dit in de openbaarheid kwam en media het oppikten. "Blijkbaar praatte iemand zij mond voorbij."

In diskrediet gebracht

Talen vermoedt dat het moedwillig is gebeurd om hem in diskrediet te brengen. Om die reden eist hij via zijn advocaat ook een schadevergoeding. Talen is naast raadslid ook ondernemer en zijn goede naam is besmeurd. Dat het gerenommeerde bureau het niet voor elkaar kreeg erachter te komen wie er lekte, vindt Talen gek. “Bij een bijeenkomst van factievoorzitters en de burgemeester waarbij een onderzoek wordt aangekondigd, zitten niet heel veel mensen.”

Met een kanon op een mug geschoten

Jan Talen hield altijd vol dat er niks aan de hand was. "De burgemeester heeft met een kanon op een mug geschoten. Totaal niet nodig."
Was het toch niet een beetje dom om als raadslid bij een gesprek te zijn tussen een ondernemer die ruzie heeft met de gemeente en de provincie? "Nee, dat vind ik niet. Ik en ook andere raadsleden worden vaak gebeld door burgers en ondernemers die een conflict hebben met de gemeente. Ze vangen bot bij het college en dan bellen ze raadsleden. Zo moet je dit ook zien. Het is onze taak ons goed te informeren."

Vijf maanden afwezig in de raadszaal

Het raadslid was gedurende het onderzoek afwezig in de raadzaal. Dat duurde ruim vijf maanden. Hij had een medische kwaal, maar ook dit onderzoek zorgde ervoor dat hij thuisbleef tijdens de raadsvergaderingen. Bij de eerstvolgende raadsvergadering schuift Jan Talen naar eigen zeggen weer aan.  
Hij weet nog niet of hij zijn collega's een hand geeft. "De collega-fractievoorzitters hadden ook kunnen zeggen tegen de burgemeester: dat verkennend onderzoek moet er niet komen. Dat deden ze niet. Sterker nog: iemand bracht het naar buiten.  Ik weet niet wie ik nog kan vertrouwen."

Eis van Talen ligt er nog niet

Een woordvoerster van de gemeente Staphorst laat weten dat de burgemeester een brief met daarin de eis om openbare excuses en een schadevergoeding nog niet heeft gekregen en afwacht om eventuele eisen van Talen in beraad te kunnen nemen

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.