nieuws

Woningbouwlocatie de Veldegge in Heeten vol met sporen uit de middeleeuwen

Op woningbouwlocatie de Veldegge in Heeten wordt binnenkort gestart met archeologische opgravingen. Na vooronderzoek zijn er genoeg aanwijzingen gevonden om het stuk grond van anderhalve hectare in zijn geheel op de schop te nemen.
Tijdens het vooronderzoek zijn sporen van boerderijen, aardewerk, stallen en waterputten gevonden. De vondsten stammen uit de middeleeuwen, naar schatting rond het jaar 1000.

Bijzonder

Dat de sporen in Heeten zijn gevonden is best bijzonder, zegt regio-archeoloog Marijke Nieuwenhuis. "In Heeten zijn al veel vondsten gedaan van bewoning in de Romeinse tijd. Dit is weer wat later. Hierdoor leer je veel over de opbouw door de jaren heen."
Raadslid en amateurarcheoloog Bert Terlouw van de gemeente Raalte vult aan: "Het is belangrijk voor de inwoners om te weten wie hun voorgangers zijn. Het biedt voor Heeten, Raalte en wellicht landelijk, kennis om meer te weten te komen over ons verleden."

Na de opgravingen

Terlouw hoopt na de opgravingen het verleden tastbaar te houden. "Tijdens de opgravingen komt het verleden tot leven, maar ik wil ook dat mensen na de opgravingen weten hoe het er hier vroeger uit zag. Daar ga ik me hard voor maken."
Hoe het raadslid dat gaat invullen, weet hij nog niet. Binnenkort starten de archeologische opgravingen. Naar verwachting duurt dit acht tot tien weken. Na de opgravingen zullen er woningen op het stuk land worden gebouwd. Dit loopt door de opgravingen geen vertraging op.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.