nieuws

Raad van State buigt zich over volledig openbaar maken rapport vuurwerkramp Enschede

Schade na de vuurwerkramp van 13 mei 2000
Schade na de vuurwerkramp van 13 mei 2000
De Raad van State gaat beoordelen of de chef van de Nationale Politie een belangrijk dossier over de vuurwerkramp volledig openbaar moet maken. Het rapport is al openbaar, maar de namen van rechercheurs, getuigen en onderzoekers zijn onherkenbaar gemaakt.
Het gaat om het zogeheten BIZ-rapport van de politie Gelderland-Midden. Daarin wordt kritisch geoordeeld over het onderzoek van het Enschedese Tolteam, dat als eerste de vuurwerkramp onderzocht.
De Zwolse rechtbank gaf de Nationale Politie vorig jaar opdracht om het BIZ-rapport volledig openbaar te maken op verzoek van Rudi Bakker, destijds directeur van het ontplofte S.E. Fireworks. Daartegen ging de Nationale Politie vandaag in hoger beroep bij de Raad van State.

Privacy

Het rapport is intussen wel openbaar gemaakt, maar de namen van rechercheurs, getuigen en de opstellers van het rapport zijn onherkenbaar gemaakt. Volgens de advocaat van de Nationale Politie is dit gedaan om hun privacy te beschermen. Ook moet worden voorkomen dat hun namen in handen van de media vallen, zegt de advocaat. Het is nog maar de vraag of de Raad van State hier genoegen mee neemt.
“Misschien hebben de rechercheurs er zelf geen moeite mee als hun naam bekend wordt”, opperde de raadsvoorzitter.
Volgens Bakker moet de waarheid helemaal op tafel komen. Hij is zelf al bestraft voor zijn aandeel in de ramp, maar hij vindt dat het Tolteam zwaar heeft gefaald. Degenen die daarvoor verantwoordelijk zijn, mogen hun straf ook niet ontlopen, vindt Bakker.
De Raad van State doet over zes weken uitspraak.
Vuurwerkramp
Morgen is het zeventien jaar geleden dat de vuurwerkfabriek in de wijk Roombeek ontplofte. Daarbij kwamen 23 mensen om het leven, onder wie vier brandweermannen. Ongeveer 950 mensen raakten gewond en tweehonderd woningen werden verwoest.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.