nieuws

Twee jaar celstraf geëist tegen man uit Wanneperveen die tankstation overviel

Rechtbank Overijssel Zwolle
Rechtbank Overijssel Zwolle
De officier van justitie heeft voor de rechtbank in Zwolle een celstraf van 2 jaar geëist waarvan 8 maanden voorwaardelijk en een intensieve behandeling van zeker 18 maanden tegen een 24-jarige verdachte uit Wanneperveen.
"Waarom koos je mijn tankstation uit om te overvallen? Dit is weer een litteken op mijn ziel, eentje die nooit zal genezen." Dat zei een medewerkster van een tankstation in Vollenhove vandaag op de rechtszitting tegen de man die haar vorig jaar november overviel.

Impact van de overval was enorm

Voor de medewerkster van het tankstation aan de Flevoweg in Vollenhove was het de tweede keer dat ze een overval meemaakte, in 2012 was ze voor het eerst slachtoffer. De impact van de overval was enorm, dat merkte de 24-jarige verdachte zelf ook wel. "Ik zag ook wel dat ze erg bang was, dat zag ik in haar ogen, maar ik heb toch het mes gepakt", zei de man tegen de rechtbank.
De medewerkster vertelde dat de 24-jarige, een lange man met een capuchon over zijn hoofd en een sjaal voor zijn gezicht, plots naast haar stond achter de balie van het tankstation. Hij dreigde haar met een groot koksmes en eiste geld, dat ze hem ook gaf. Daarna zakte ze trillend van angst in elkaar en durfde zich niet meer te bewegen.
Ze werd uiteindelijk gevonden door twee Poolse jongens die binnen liepen. Toen ze de vrouw probeerden overeind te helpen zakte ze, nog steeds verlamd van angst, door haar benen.

'De deur doe ik niet meer open'

Het leven van de medewerkster staat sindsdien volledig op de kop. "Ik was altijd een zelfstandige vrouw, maar nu ben ik altijd bang. Mijn huis is een vesting. Bezoek moet vooraf melden dat ze komen, de deur doe ik niet meer zomaar open."
Toch ziet de vrouw wel een lichtpuntje: de reacties die ze kreeg, gaven haar de kracht om haar werk toch weer op te pakken.

Overval op tankstation was 'toevallig'

De verdachte was zelf ook angstig, vertelde hij de rechters. De man met een verstandelijke beperking maakte zelf ook al het nodige mee in zijn leven en probeerde dat te dempen met alcohol en bezoekjes aan het casino. Op de dag van de overval had hij honger en geen geld. De keuze van het tankstation was niet bewust, hij fietste er toevallig langs.
De rechtbank wijdde niet uit over de problemen van de man, maar gedragsdeskundigen vinden wel dat hij verminderd toerekeningsvatbaar is. Zij raden de rechtbank een langdurige behandeling aan en begeleid wonen daarna.

Rechtszaak komt op tv

Het verhaal van de medewerkster is binnenkort te zien in het RTL4-programma 'Spreekrecht', een ploeg van de omroep had toestemming gekregen van de rechtbank om de hele zaak te filmen.
Vonnis over twee weken.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.