nieuws

Corso Sint Jansklooster benadrukt belang evenement op hoorzitting

Het Corso Sint Jansklooster heeft in een speciale provinciale hoorzitting opnieuw benadrukt dat het een plaats op de lijst van beeldbepalende evenementen in Overijssel verdient. Bij de hoorzitting was gedeputeerde Monique van Haaf van Overijssel aanwezig. Eerder werd het corso afgewezen, tot onvrede van de organisatie.
De provincie wees vorig jaar evenementen aan die beeldbepalend voor Overijssel zijn. Daar zat geen enkel evenement uit de Kop van Overijssel bij. Alleen dat feit vindt Corso Sint Jansklooster al merkwaardig, omdat geografische spreiding wel een uitgangspunt van de provincie zou zijn.

'Niet goed geïnterpreteerd'

"Ook aan de andere criteria voldoen we. Wij vinden dat onze aanvraag niet goed is geïnterpreteerd", zegt voorzitter Germaine Rook van de PR-commissie van het corso.
De commissie die de aanvragen beoordeelde, constateerde volgens de organisatie bijvoorbeeld dat bezoekers uit de directe omgeving van Sint Jansklooster komen.

Duitsers, Belgen en Chinezen

"Terwijl wij duidelijk hebben gemeld dat ons corso tienduizenden mensen naar ons dorp lokt. Daar zitten veel mensen van buiten de regio tussen, waaronder Duitsers, Belgen en steeds meer Chinezen", zegt Egbert Lassche, die ook bij de hoorzitting aanwezig was.
Hij wijst op de grote media-aandacht. Omroep Max zond het evenement de afgelopen drie jaar bijvoorbeeld uit op de landelijke televisie.

Te weinig vernieuwing?

Een ander argument van de commissie zou zijn dat het corso niet vernieuwend bezig is. "Dat zijn we wel, want we zijn toonaangevend in corsoland. Bij de aanvraag hebben we ons alleen gefocust op publieksvriendelijkheid."
"Juist op dat aspect kunnen wij ons nog verbeteren. Wij hebben het gevoel dat de commissies een aantal aannames heeft gedaan, wellicht op basis van vooroordelen over het fenomeen bloemencorso", aldus Lassche.
Hoop op resultaat 
Hij hoopt dat de hoorzitting, waarvan de uitspraak over zes weken volgt, nog resultaat heeft. Volgens hem voldoet het corso aan alle eisen die de commissie heeft gesteld. "Tijdens de hoorzitting bleek dat er 103 aanvragen zijn binnengekomen. Misschien ontbrak de tijd om die grondig door te nemen."
"In ons geval heeft de commissie bijvoorbeeld de afkomst van deelnemers en bezoekers door elkaar gehaald. Dat is jammer, want Corso Sint Jansklooster hoort gewoon op die lijst", besluit Lassche.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.