nieuws

Huidarts David Njoo: "Zonnecreme moet naast de tandpasta staan"

Het aantal mensen met een melanoom, de agressiefste vorm van huidkanker, blijft stijgen. Huidkanker is de meest voorkomende vorm van kanker. Een op de vijf Nederlanders krijgt ooit de diagnose.
In Overijssel Vandaag zegt huidarts David Njoo van het ZGT in Hengelo dat we ons veel meer bewust moeten zijn van de gevaren. "Daarom moeten we ons eigenlijk dagelijks insmeren. De dagcrème met factor 30 moet eigenlijk naast de tandpasta staan. Zodat we ons dagelijks insmeren voordat we naar buiten gaan."

Misvatting

Veel mensen denken volgens Njoo ook dat ze geen risico lopen. "Ook dat is een misvatting. Elk huidtype loopt gevaar, al verschilt de mate waarin natuurlijk wel. Toch moeten we ons realiseren dat we niet meteen vol in de zon gaan zitten, als in het voorjaar de eerste zon doorbreekt. Want onze huid is dan nog heel dun en juist dan vatbaar. Ook mensen in beroepen die veel buiten zijn zouden zich dagelijks goed moeten insmeren." 

Oppassen

Ook mensen die geen zonaanbidder zijn, moeten oppassen. Njoo: "Vanmorgen had ik nog iemand die de diagnose huidkanker kreeg. Hij zei helemaal niet graag in de zon te zitten, maar vertelde wel dat hij zaterdags geregeld langs de lijn stond om naar het voetbal te kijken. Tja, dan sta je ook in de zon."
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.