nieuws

Noorse Broeders: "We gaan de grond bouwrijp maken"

Krantenkoppen NRC
Krantenkoppen NRC
Er verandert niets aan de planning rond de bouw van een ontmoetingscentrum van de CGN in Almelo. Het is nog niet bekend wanneer er een bouwaanvraag wordt gedaan, "maar de komende periode wordt wel alvast de grond bouwrijp gemaakt".
Dat stelt de CGN in een schriftelijke reactie naar aanleiding van onze berichtgeving over de plannen van de geloofsgemeenschap rond het terrein Bavinkel tussen Almelo en Zenderen. 
"CGN Almelo zal nog voor de zomer naar de toekomstige buren een uitnodiging sturen om hen verder te informeren. CGN Almelo heeft niet iets toe te voegen aan de informatie in dit bericht", aldus de woordvoerder.

Bezwaren

De bouw van het centrum op het 11 hectare grote gebied is niet onomstreden omdat de geloofsgemeenschap in een serie publicaties van het NRC in verband wordt gebracht met belastingontwijking, zelfverrijking, overtreding van de arbeidstijdenwet en kinderarbeid.
Bezwaarmakende omwonenden wijzen verder op de kwetsbare ligging van het terrein. Het grenst enerzijds aan grond van Essent waar een mestverwerkinstallatie is gepland. Aan de noordzijde ziet het uit op de ultracentrifugefabriek Urenco. 

Relatie met de bank

Over de relatie met de Rabobank schrijft de CGN: "Ons is bekend dat Rabobank met CGN in gesprek wil naar aanleiding van de eerdere publicaties in NRC Handelsblad. Rabobank heeft echter bevestigd dat een gesprek niet betekent dat zij de relatie met CGN verbreekt. CGN Almelo is al decennia lang klant van de Rabobank en vertrouwt erop dat de Rabobank deze relatie niet zal verbreken." 

Aantijgingen

CGN weerspreekt elke aantijging van NRC als zou CGN zich schuldig maken aan fraude of het overtreden van fiscale regels, alsook de andere aantijgingen over “kinderarbeid” en “zelfverrijking door de leiders”. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.