nieuws

'Giethoorn wordt overgenomen door de Chinezen'

Inwoners van Giethoorn voelen zich steeds vaker overlopen door toeristen. Al jaren groeit het aantal bezoekers aan het waterrijke dorpje, maar bewoners zonder commerciële belangen bij het toerisme beginnen zich nu serieus zorgen te maken. De toerist bepaalt de gang van zaken in het dorp en steeds meer inwoners hebben daar genoeg van.
Zodra de zon gaat schijnen komt het toerisme op gang en doen de inwoners van Giethoorn de deuren op slot. Die houden zich de hele dag stil in hun eigen huis, hooguit kan er 's avonds nog eventjes gevaren worden voordat het donker wordt. Want overdag is het veel te druk voor een echte Gieterse.
"Ik kijk wel uit! Alleen maar dobberen in de file en alleen maar schade aan de boot. Nee hoor, wij wachten wel tot de toeristen naar huis zijn", roept een van de inwoners vanachter zijn tuinhek.

Toeristen veroorzaken schade

Een groeiende groep Gietersen maakt zich druk om wat er gebeurt in het dorp. "Jarenlang hebben ondernemers reclame gemaakt voor het dorp, hoe meer toeristen hoe beter. Maar als er door toeristen schade gemaakt wordt, dan zijn ze ineens niet thuis! Afgelopen jaar hebben wij drie keer de palen van ons bruggetje moeten repareren, omdat er steeds tegenaan gevaren wordt. En denk je dat de ondernemers bijdragen aan het herstel van die schade? Ik dacht het niet!"
In een gesprek tussen twee autochtone inwoners is de frustratie goed te merken. "Ik fiets gewoon door als ze niet op mijn fietsbel reageren hoor. Als ik voor iedere toerist op een bruggetje moet stoppen, dan ben ik morgen nog niet thuis!"

Het gaat niet alleen over Chinezen

Er wordt veel gesproken over Chinezen in Giethoorn, maar het gaat allang niet meer alleen over Chinezen. Want met de komst van die groep reizigers is ook het toerisme uit Azië en landen als Dubai, Saoedi-Arabië en Iran fors gegroeid. Wel is er nu een groep Chinese investeerders die vastgoed in Giethoorn opkoopt.
Recent hebben die investeerders een rondvaartbedrijf gekocht, maar ook een fietsverhuurbedrijf, een taxibedrijf, een bootverhuurbedrijf en een oude kapsalon die dienst zal gaan doen als souvenirshop. Zeven authentieke woningen moeten worden ingericht voor de verhuur, de vergunningsaanvraag is al gedaan.

Niet goed voor authentiek dorpskarakter

"We kunnen er weinig aan doen als investeerders hier huizen opkopen. Maar we kunnen ons wel afvragen wat er gebeurt met ons dorp als al die boerderijtjes straks Bed & Breakfast-plekken zijn. Dat is niet goed voor het authentieke karakter van het dorp", zegt Evert van Dijk, voorzitter van bewonersvereniging 't Gieters Belang. 
Gieters belang dringt er in het gemeentehuis van Steenwijkerland op aan om snel een visie te ontwikkelen op de toekomst van het dorp. "Want zoals het nu gaat, gaat het niet goed." Voorzitter Van Dijk vindt dat de gemeente daarmee vaart moet maken. "Want anders zaten wij er ook niet zo achteraan."

Geen recreatiewoningen in Giethoorn

Maar volgens wethouder Dedden van Steenwijkerland, heeft de gemeente weinig middelen. "Een Chinees, Aziaat of een Nederlander beletten een huis te kopen in Giethoorn, dat kunnen wij niet. Hooguit kunnen we kijken naar de regels voor permanente bewoning want we willen geen recreatiewoningen in Giethoorn. Net als in de andere kernen in onze gemeente willen we de leefbaarheid van Giethoorn in stand houden. Giethoorn wordt geen openluchtmuseum."
De wethouder is stellig in zijn uitspraken maar hij weet ook dat het toerisme niet zomaar is te stoppen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.