nieuws

Werkgroep Zwartendijk houdt er vertrouwen in dat plan Reevediep sneuvelt

Schetsontwerp vaarverbinding Reevediep
Schetsontwerp vaarverbinding Reevediep
De doorgaande vaarverbinding van het Reevediep gaat er niet komen. Dat concludeert Werkgroep Zwartendijk, al jarenlang fervent tegenstander van het ontwerp-bestemmingsplan Dorp Reeve, dat de gemeente Kampen met steun van provincie Overijssel wil realiseren.Â
De bouw van zeshonderd woningen plus het opwaarderen van de bypass van de IJssel naar een vaarverbinding met toeristische en recreatieve waarden. Dat is wat de gemeente en de provincie in het buitengebied tussen Kampen en het Drontermeer voor ogen hebben.
De Werkgroep Zwartendijk heeft in een zienswijze de onmogelijkheid van het plan benadrukt. De werkgroep heeft er vertrouwen in dat uiteindelijk de Raad van State opnieuw een streep door het plan Dorp Reeve gaat zetten.
Raad van State zette al eerder streep door plan Reeve 
Dat deed de Raad van State al eerder, in 2015. Sinds die uitspraak is er volgens de werkgroep geen spat aan de omstandigheden veranderd.
De gemeente Kampen presenteerde vorige week Ontwerp-bestemmingsplan Reeve op een informatie-avond aan honderd belangstellenden. Daaruit werd duidelijk dat de bewoners van Dorp Reeve kunnen recreëren op een strandje onderaan de “klimaatdijk” met uitzicht op het Drontermeer en jachthaven.

Intensief gebruik van vaarweg niet gewenst

In 2015 ging de Raad van State er in haar eindoordeel van uit dat er geen woningbouw en een jachthaven met 250 ligplaatsen met recreatiemogelijkheden kunnen worden gerealiseerd in het plangebied. Met 12.000 vaarbewegingen op jaarbasis kan worden aangenomen dat sprake is van een intensief gebruik van de vaarweg met overlast voor vogels tijdens het broedseizoen.

De Raad van State oordeelde dat de laatste 150 meter van de vaarweg niet mag worden bevaren omdat dat teveel verstoring oplevert voor zeldzame en beschermde vogels als de roerdomp en de grote karekiet. 

Teveel verstoring voor broedende vogels

De redenering in de zienswijze van de Werkgroep Zwartendijk is dan ook eenvoudig: als Kampen en Overijssel hun bouw- en recreatieplannen doorzetten, treedt er heel veel meer verstoring op. Een doorgaande vaarverbinding Reevediep heeft met deze plannen weinig kans van slagen, is de conclusie van de werkgroep.
De provincie Overijssel heeft 6 weken de tijd om een reactienota op te stellen, waarin alle ingekomen zienswijzen worden behandeld. Daartegen is voor Werkgroep Zwartendijk opnieuw beroep mogelijk bij de Raad van State.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.