nieuws

'Bomen Jagtlusterallee Nieuwleusen zijn enige zichtbare verbinding met oud verleden'

Bomen langs de Jagtlusterallee
Bomen langs de Jagtlusterallee
Ook de Historische Vereniging Ni’jluusn van vrogger mengt zich in de discussie over de mogelijke kap van honderden bomen langs de Jagtlusterallee bij Nieuwleusen. De bomen hebben een grote historische waarde en mogen daarom niet worden gekapt, schrijft de vereniging in een brief aan de gemeente Dalfsen.
De aanpak van de Jagtlusterallee is al tijden onderwerp van discussie. Moet er een maximumsnelheid van zestig, of tachtig kilometer per uur komen? Die keuze heeft gevolgen voor de bomen langs de weg: kiest de gemeente voor de tachtig-kilometervariant, dan moeten tweehonderd tot zeshonderd bomen worden gekapt.
De historische vereniging schrijft dat veel cultuurhistorische elementen inmiddels zijn verdwenen. "Zo zijn de gebouwen en huizen in veenkoloniale stijl onherkenbaar verbouwd of afgebroken. Huis Rollecate is al verdwenen, evenals de kalkovens die aan het kanaal stonden."
"Bijzonder is dat de wegen in het hele gebied van Nieuwleusen nog exact op de plek liggen waar ze vanaf de eerste verveningen en het in cultuur brengen van de omgeving zijn aangelegd. Nu we de Jagtlusterlaan met oude bomen nog hebben moet die bovenmatig gekoesterd worden, omdat er nog maar zo weinig oude boompartijen in Nieuwleusen aanwezig zijn."
"De bomen zijn niet van 1820, maar duidelijk ouder dan alle andere bomen in de wijde omgeving. Ze zijn de enige zichtbare verbinding met ons oud verleden en moeten daarom gekoesterd worden."
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.