nieuws

Deventer initiatief: laat eten thuisbezorgen en help de Voedselbank

Het klinkt haast tegenstrijdig; lekker eten thuis laten bezorgen en daarmee de Voedselbank helpen. Toch is het wel de basis van een nieuwe thuisbezorg-app, die is ontwikkeld in Deventer. De applicatie heet Peeves en boort een nieuwe voedselstroom aan voor de minder bedeelden.Â
Het werkt simpel: via Peeves kun je eten bestellen bij Deventer restaurateurs die thuisbezorgen. Bij je bestelling kun je aangeven wat je aan de bezorger mee teruggeeft in zijn lege transportkist. Dat kan rijst zijn, of pasta, of meel, zolang het maar geen bederfelijke waar is. 

Pilot in Deventer

De producten worden in speciale kratten opgeslagen bij de thuisbezorgrestaurants en eens in de zoveel tijd opgehaald door de Voedselbank. Peeves start als pilotproject in Deventer. Bij succes wordt het landelijk uitgerold.

Pizza eten met goed gevoel

Bedenker is ondernemer Raymond Schneider uit Deventer. "Wij denken dat het een succes wordt, omdat het mensen een goed gevoel geeft. Je kunt met een klein gebaar mensen die het financieel zwaar hebben helpen. En dat pak macaroni of spaghetti dat er al 3 maanden stond, kun je makkelijk missen. Als gever raakt het je niet in de portemonnee, dat is de kracht."
De Voedselbank is blij met het initiatief. "Wij zijn altijd op zoek naar nieuwe voedselstromen. Hier in Deventer zijn we ook distributiecentrum voor Twente en Salland. We moeten producten hebben voor 2300 huishoudens", zegt voorzitter Frederik Schaafsma.

Kleine moeite, groot plezier

Ook restaurateurs zijn positief. "We hebben zo'n 70 procent van de thuisbezorgers benaderd en die zien er eigenlijk allemaal wel wat in", zegt Schneider. Zo is daar Kevin Kerklaan van New York Pizza. "Wij rijden toch al heen en weer. Voor ons is het een kleine moeite om producten mee terug te nemen. Zo zijn we direct maatschappelijk verantwoord aan het ondernemen."
Ook de gemeente Deventer juicht het initiatief toe en draagt 25.000 euro bij. Marktpartijen denken erover ook financieel bij te springen, om Peeves mogelijk te maken. 

Geen winst

Peeves werkt zonder winstoogmerk en is puur ontwikkeld om de Voedselbank van producten te voorzien. "Als er geld overblijft, dan gaat dat direct naar de Voedselbank", zegt Schneider. Voor thuisbezorgers is het in veel gevallen financieel gezien ook handig om hun producten via Peeves in de markt te zetten. "Het percentage dat de thuisbezorger per bestelling afdraagt aan Peeves, valt vaak veel lager uit dan andere thuisbezorgapps." 
Peeves start dit najaar in Deventer. Als het een succes is, wordt het landelijk uitgerold.  

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.