nieuws

Gemeenteraad steekt stokje voor kap 600 bomen: groen langs Jagtlusterallee Nieuwleusen gered

Zo'n 600 bomen langs de Jagtlusterallee bij Nieuwleusen zijn gered van de kettingzaag.Â
Het gemeentebestuur van Dalfsen wilde de weg opwaarderen tot volledige 80-kilometerweg. Langs die weg zou dan geen plaats meer zijn voor de 600 grote bomen die er nu staan. Maar voor dat plan heeft de gemeenteraad vanavond een stokje gestoken. 

1600 handtekeningen
Vanavond werd tijdens een vergadering van de gemeenteraad een petitie aangeboden door het actiecomité Behoud Bomen Jagtlusterallee. Ze overhandigden ruim 1600 steunbetuigingen aan de politici. 
De gemeenteraadsleden bleken niet ongevoelig voor de petitie: de raad floot het voorstel voor de kap van de bomen unaniem terug. De Jagtlusterallee wordt een 60 kilometerweg, waar de grote bomen kunnen blijven staan. 

'Blijdschap alom'
"Het is van harte feest", vertelt Femmie van Veen van het actiecomité kort na het besluit van de gemeenteraad. "Blijdschap alom, want af en toe had ik een heel zwaar gevoel in mijn buik."
Het comité voerde ongeveer drie-en-een-halve maand actie. "De afgelopen tijd was ik er wel anderhalf tot twee dagen per week mee bezig. Een soort baan", aldus Van Veen. "En nu plukken we de vruchten."

'We gaan het nu aanpassen'
Wethouder Van Leeuwen moet zijn voorstel nu van de gemeenteraad aanpassen. "We gaan het nu aanpassen, conform de wens van de raad. Het is voor mij volstrekt helder."
Los daarvan, vindt Van Leeuwen het toch jammer dat zijn voorstel niet op een meerderheid van de gemeenteraad kan rekenen. "Ik denk dat we, en dat meen ik echt als bioloog, een meerwaarde gecreëerd hadden bij de andere variant."
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.