nieuws

Nieuwe bezuinigingsronde bij MST: 160 banen verdwijnen

Luchtfoto van nieuwbouw MST Enschede
Luchtfoto van nieuwbouw MST Enschede
Bij het Medisch Spectrum Twente (MST) verdwijnen dit jaar 160 banen. Het is een nieuwe ronde in het totale pakket van 30 miljoen euro aan bezuinigingen. Op welke afdelingen de banen verdwijnen is nog niet bekend.
Het MST heeft het besluit gisteren ingediend bij de Ondernemingsraad. "Het is een voorgenomen besluit. De Ondernemingsraad en de andere adviesraden gaan er nog naar kijken", vertelt Lars Wormgoor van het MST. In augustus wordt besloten hoeveel banen er precies verdwijnen en op welke afdelingen dit gebeurt. 

Tweede bezuinigingsronde

Vorig jaar verdwenen al 83 banen bij het MST. "Dat ging vooral om ondersteunende functies. Dit keer gaat het om ongeveer honderd kleine projectjes en het in elkaar schuiven van functies. We kijken waar dingen handiger en sneller kunnen."
Hoeveel het MST deze ronde precies bezuinigt, kan Wormgoor niet zeggen. "Het bedrag is moeilijk terug te rekenen naar mensen." Vast staat dat het MST dertig miljoen moet besparen in drie jaar. "De helft daarvan kunnen we vinden in middelen, de helft in mensen."

Geen 160 ontslagen

Dat 160 banen verdwijnen, betekent niet dat er ook 160 medewerkers worden ontslagen, aangezien sommige functies in elkaar opgaan. "Hoeveel van die 160 gedwongen overtallig zijn en gebruik moeten maken van het sociaal plan, weten we pas half augustus", zegt Wormgoor.
In 2016 werd duidelijk dat het MST het financieel moeilijk heeft. Het ziekenhuis lijdt een verlies van veertien miljoen per jaar en er moet een structurele rendementsverbetering komen van dertig miljoen euro. 80 van de 300 banen verdwenen in mei 2016, 160 volgen in augustus en naar verwachting volgt een derde bezuinigingsronde volgend jaar. 
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.