nieuws

Opmerkelijk: Overijssel bestrijdt droogte met grootschalige kap van naaldbomen

Veel boeren hebben hun regeninstallaties al weer van stal gehaald. Het was opnieuw een droog voorjaar. Ook planten in tuinen en natuurgebieden lijden er onder. Wat doet Overijssel om de droogte te bestrijden?
Mark Zekhuis van Landschap Overijssel neemt ons mee naar een bosje net buiten Raalte. “Hier stond nog niet zo lang geleden naaldbos”, zo vertelt hij. De naaldbomen zijn gekapt en inmiddels staan er lindebomen. 

Eén op de vijf bomen verdwijnt

Op veel meer plekken worden naaldbomen gekapt. “In totaal veertig hectare”, zegt Zekhuis. “Naaldbomen verdampen namelijk vijf keer zoveel water dan loofbomen en daarom moeten ze weg. Bovendien horen ze hier eigenlijk helemaal niet thuis.”
Het kappen van naaldbos is nu nog een proef, maar de hoop is dat uiteindelijk één op de vijf naaldbomen in de provincie verdwijnen. Dat moet een grondwaterstijging van twintig centimeter tot gevolg hebben.

Ophogen van beek

Overal in de provincie lopen dit soort projecten. Bas Worm van waterschap Vechtstromen laat zien hoe bij Losser een beek wordt opgehoogd. “We storten bovenstrooms zand in de beek en het water neemt het zand mee en zo wordt de beek minder diep.”
De beekverhoging voorkomt dat grondwater uit de omgeving wordt weggetrokken. “Voor het waterschap was het een proef en die is geslaagd. We gaan dit bij meer beken in Twente doen.”

'Niet gerust op'

Willem Seine van Natuur en Milieu Overijssel is blij met alle maatregelen die genomen worden om de toenemende droogte tegen te gaan. Toch is hij er nog niet gerust op.
“Wat eigenlijk moet gebeuren, is dat in het voorjaar meer water wordt vastgehouden. Na de winter laten de waterschappen de sloten leegstromen, zodat boeren met hun zware machines het land op kunnen. Maar met zo'n droog voorjaar krijg je daar wel snel spijt van.”

Kwaliteit grond verbeteren

Henk Jolink van boerenorganisatie LTO-Noord snapt het idee, maar denkt niet dat het werkt. “Wanneer je dan plotseling een heel nat voorjaar krijgt, dan kun je het wel helemaal vergeten als boer. Wij denken dat het veel belangrijker is om de kwaliteit van de grond te verbeteren, zodat deze meer water vasthoudt in droge tijden en sneller water doorlaat in natte periodes.”
Seine is teleurgesteld in de opstelling van de boeren. “De natuur wordt hier uiteindelijk de dupe van, al is het wel een goede zaak dat boeren de kwaliteit van de grond gaan verbeteren.” Hij hoopt dat er toch nog een keer met boeren en waterschappen te praten is over een structurele verhoging van het grondwaterpeil in heel Overijssel.
Heb je opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.