nieuws

SGP wil dat Staphorst zijn hoofdpijndossiers nu oplost

Een gestolen weg
Een gestolen weg
De SGP in Staphorst vindt dat het na de verkiezingen van volgend jaar voorjaar afgelopen moet zijn met diverse langslepende dossiers op het gebied van ruimtelijke ordening. De partij wil zo min mogelijk onopgeloste kwesties meenemen naar de nieuwe 'regeerperiode'.
Dat schrijft de partij in de Zomernota, een wensenlijst die de Staphorster partijen opstellen voor de komende periode. 
De gemeente Staphorst kampt al jaren met hoofdpijndossiers op het gebied van ruimtelijke ordening. Voorbeelden zijn boer Henk Jansen die met een hamer de raadzaal binnenstormde. Hij gaat binnenkort voor de tweede keer naar de Raad van State. Of de familie Geers/Faber die al jaren met de gemeente overhoop ligt, evenals Talen Recycling die ook al jaren op voet van oorlog leeft met Staphorst na het doortrekken van de Westerparallelweg.

'Een Gestolen Weg'

‘Een gestolen weg’ staat er met chocoladeletters op een muur die een nieuwe weg van het bedrijfsterrein van Talen Recycling scheidt. De ruzie gaat over een grondruil. Een aantal jaren geleden spraken de gemeente en de ondernemer af om gronden te ruilen.
De gemeente wilde een perceel van de ondernemer om de doodlopende Westerparallelweg door te trekken, Talen nam via een grondruil een belendend stuk grond in gebruik. De gemeente zou hem helpen om provinciale vergunningen op het nieuwe perceel te krijgen. Dat liep mis, waardoor Talen de vergunningen op zijn buik kon schrijven. De provincie is na drie jaar ellende van plan Talen zijn vergunningen te geven. Nog altijd is de ondernemer woedend op de gemeente.

Oplossingen voor komend najaar

Elke gemeente heeft van die vervelende dossiers, maar Staphorst komt er opvallend vaak mee in het nieuws. De SGP wil dat dat het college voor de begrotingsvergadering dit jaar - en die is in de herfst - schoon schip maakt. "Ga om de tafel, kom met oplossingen, pols de raad en hak knopen door."
Staphorst werkt naar eigen zeggen er hard aan de zaken op te lossen, soms lukt dat ook, maar de meeste dossiers blijven etteren. Het gevolg is talloze rechtszaken en veel negatieve media-aandacht. Dit kost de gemeenschap geld.

Weinig informatie over vervolgstappen

De SGP is het spuugzat. "Dit moet anders. Het is niet meer uit te leggen dat zaken zo lang slepen. Te veel rechtszaken, hoge kosten door extra inzet, personeelsverloop en juridische ondersteuning, het blijft maar doorgaan. De gemeenteraad krijgt te weinig informatie en geen gelegenheid zich uit te spreken over vervolgstappen die het college zet in de rechtszaken."
De lokale staatkundig gereformeerden willen niet meer dat het gemeenschapsgeld op deze manier wordt besteed. "Wij willen het geld besteden aan oplossingen. Dat zou kunnen door een gerichte aankoop of door bestuurlijke inzet voor noodzakelijke vergunningverleningen of voor het ontwikkelen van draagvlak en wederzijds begrip bij partijen die het met elkaar oneens zijn."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.