nieuws

Kamervragen over komst varkensboer met Duits beroepsverbod naar Mariënheem

De megastal langs de N35 bij Mariënheem
De megastal langs de N35 bij Mariënheem
De PvdA heeft Kamervragen gesteld over de komst van een omstreden varkensboer naar Mariënheem. Kamerlid Attje Kuiken wil dat staatssecretaris Martijn van Dam zich over de zaak buigt. Ze wil onder meer weten welke mogelijkheden er zijn om een ondernemer die ernstig in de fout is gegaan het recht te ontzeggen om zijn bedrijf ergens anders voort te zetten.
De varkensboer heeft in Duitsland een beroepsverbod opgelegd gekregen van het hooggerechtshof vanwege dierenmishandeling en ernstige verwaarlozing. Ook in Nederland en Oost-Europa heeft hij meerdere megastallen, waaronder in Mariënheem. In de megastal aan de Nijverdalseweg (N35) gaat hij 11.400 varkens houden.

Controles
De PvdA wil van de staatssecretaris weten wanneer de Nederlandse stallen voor het laatst gecontroleerd zijn door bijvoorbeeld de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).
Kamerlid Kuiken wil dat Van Dam navraag gaat doen naar situaties op andere bedrijven van de varkensboer in Oost-Europa. Ze vindt het voor het aanzien van de sector niet goed als ondernemers met een beroepsverbod vanwege dierenmishandeling en verwaarlozing gewoon hun gang kunnen blijven gaan.
Het Kamerlid wil weten of er in Nederland meer voorbeelden bekend zijn van ondernemers die in een ander land een beroepsverbod hebben gekregen, maar hier eenzelfde soort bedrijf voortzetten.

Vergunning

De gemeente Raalte heeft onlangs een omgevingsvergunning verleend voor de uitbreiding en verbouwing van de stal. "Elke ondernemer in Raalte is welkom", zei wethouder Wout Wagenmans onlangs. "Deze ondernemer is ook welkom, maar wel onder de voorwaarden die wij met elkaar gesteld hebben."
De PvdA wil weten welke mogelijkheden er in Nederland zijn om een ondernemer die ernstig in de fout is gegaan het recht te ontzeggen om zijn bedrijf voort te zetten.
"De gemeente zegt regelmatig de stallen te zullen controleren", zegt PvdA-Statenlid Annemieke Wissink. "Maar eigenlijk vind ik dat gewoon niet goed genoeg. Als je zo verschrikkelijk over de schreef bent gegaan als deze boer, dan moet je gewoon keihard de consequenties voelen. Dan kan het niet zo zijn dat je met je bedrijf binnen de EU gaat shoppen voor een plek waar je nog je gang kunt gaan."
Ook de inwoners van Mariënheem laten het er niet bij zitten. Ze vechten de vergunning die de gemeente Raalte heeft verstrekt aan bij de rechter.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.