nieuws

Hofland over politietekort op platteland: "Burgemeesters moeten meer bevoegdheden krijgen"

"Burgemeesters moeten beter geïnformeerd worden door de politie en moeten meer bevoegdheden krijgen om de politie aan te sturen." Dat zegt Arco Hofland, burgemeester van Rijssen-Holten, als reactie op het politierapport over het gebrek aan politie op het platteland.
Criminelen kunnen volgens de commissarissen van de Koning daardoor in die gebieden steeds meer hun gang gaan. Als er een incident is duurt het lang voordat agenten ter plaatse zijn. De provinciale bestuurders uiten hierover hun zorg in een evaluatierapport over de invoering van de Nationale Politie en pleiten voor meer zeggenschap van de burgemeesters waar het de politie-inzet betreft.
Hofland herkent zich in de geschetste problemen. "Het probleem van grotere eenheden werd altijd onderkend. Het is goed dat dit rapport daar de vinger op legt, zodat we niet verder in die valkuil stappen. Ik heb persoonlijk niet te klagen over de inbreng, maar ik ken verhalen van collega's die niet snel genoeg geïnformeerd worden."
Volgens Hofland moet eerst de informatievoorziening tussen de politie en de gemeente goed functioneren. "En vervolgens moet je als burgemeester de bevoegdheden hebben om de politie aanwijzingen te geven."

Focus op randstad
Volgens de twaalf commissarissen van de Koning ligt de focus van de politie nu te veel op de Randstad. Geregeld worden ook agenten aan het platteland onttrokken als landelijk versterking nodig is, zoals voor de inzet van de ME.
"Daar schrik ik van", zegt Hofland. "Er is gelukkig nog wel steeds politie op het platteland. Maar je hebt een burgemeester nodig die weet wat er speelt in de gemeente, die goed geïnformeerd wordt door het Openbaar Ministerie over waar de problemen zich voordoen. En die dan met het Openbaar Ministerie en de politie keuzes maakt hoe je daarop inspeelt."

Vervolg

Het rapport verdwijnt volgens Hofland niet in een lade. "Het lijkt mij heel verstandig dat we dit ook agenderen voor het overleg met andere burgemeesters in Oost-Nederland.
Hofland vervolgt: "We moeten samen met de politie bespreken wat het beeld in Overijssel en Gelderland is. En daar moeten we concrete acties op ondernemen om zo het risico dat in dit rapport genoemd wordt tegen te gaan en met oplossingen te komen."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.