nieuws

Voorman Pegida opgepakt door politie, waarschuwt voor nieuwe demonstratie

Edwin Wagensveld, de voorman van Pegida, werd zondag in Enschede aangehouden door een arrestatieteam. Dat zei hij kort na zijn vrijlating uit het arrestantencomplex in Borne.
 “Ik reed richting Van der Valk in Enschede, toen ik in mijn spiegel ineens vier auto’s zag rijden. Op het parkeerterrein werd ik klemgereden,” aldus Wagensveld. “Het ging er heftig aan toe. Je zag mensen op het terras staan kijken. Het leek alsof de grootste crimineel van Europa werd aangehouden.” 
Volgens een politiewoordvoerster is Wagensveld bij de aanhouding niet klemgereden door een arrestatieteam, maar verliep de arrestatie op een rustige manier door agenten in burger.

12 uur vast

Wagensveld zat bijna twaalf uur lang vast, omdat hij volgens de politie niet in Enschede mocht zijn. Daar was vanwege mogelijke demonstraties een noodverordening van kracht. Volgens Wagensveld is zijn aanhouding onterecht.
“In Enschede mocht je vandaag niet demonstreren. Maar dat deed ik helemaal niet. Ik heb ook geen persoonlijk gebiedsverbod gekregen – zoiets mag de gemeente helemaal niet opleggen.” Hij vermoedt dat door middel van de aanhouding de denkbeeldige angel uit de rechterflank werd getrokken. 

Nieuwe demonstratie

De voorman waarschuwt Enschede voor een nieuwe demonstratie, op 6 augustus. “Vandaag was de perfecte dag om te demonstreren: winkels dicht, geen voetbalwedstrijd of ander evenement. 6 augustus is de finale van het vrouwenvoetbal. Ik ben heel benieuwd of de vrijheid van meningsuiting dan zwaarder weegt.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.