nieuws

Foto's maken in een zwembad: moet kunnen, of niet?

De privacy van kinderen komt onder druk te staan door toenemend gebruik van mobieltjes in openbare gelegenheden als zwembaden. Ook op scholen wordt steeds meer rekening gehouden met ongewenste fotografen.Â
Steeds meer zwembaden hanteren regels voor het gebruik van mobieltjes in en rond het zwembad. Vrijwel de meeste scholen vragen ouders van kinderen vooraf toestemming om foto's van schoolkinderen te mogen maken en te plaatsen op sociale media.
Maar het maken van foto's van kinderen in openbare gelegenheden, is nog niet landelijk geregeld. En vooral in Giethoorn hebben ze daar steeds meer last van.

Verbodsborden weinig zin

Bij Peuterspeelzaal Spettervilla in Giethoorn hangen bordjes 'verboden te fotograferen' op het hek van het buitenterrein. Die verbodsborden hebben alleen weinig zin, omdat toeristen hun kiekje toch wel maken.
Medewerkers van de peuterspeelzaal reageren steeds vinniger als er weer een mobieltje over de heg verschijnt. "Als wij foto's van de kinderen maken voor Facebook of de website, dan vinden ouders dat niet altijd goed. Logisch dat wij het niet goed vinden als toeristen diezelfde kindertjes dan wel op de foto zetten", zegt Simone Holleboom van de Spettervilla.
'Hoe leg ik dat ouders uit?'
Thomas ter Molen is leerkracht op Kindcentrum Ichthus in Genemuiden. Jaarlijks gaat zijn klas op schoolkamp naar Giethoorn. "Dit jaar weer, dan gaan de kinderen in een lang lint punterend door de dorpsgracht. Mooi gezicht, dat snap ik, maar hele rijen toeristen -vooral Chinezen- staan daar dan te filmen en te fotograferen. Hoe leg ik dat de ouders uit?"

Extra beleidsregels

In het zwembad Waterwyck in Steenwijk is ongewenst fotograferen weliswaar een probleem. Maar daar weten ze het op te vangen met goede controles en extra beleidsregels.
Directeur Onno Kloosterboer: "Het gebeurt hier vooral tijdens kinderfeestjes of vrij zwemmen. Ouders willen hun kroost dan op de foto zetten maar realiseren zich niet dat er ook kinderen op de achtergrond staan. Wij willen dat niet, tenzij die kinderen hun toestemming geven. En meestal is dat niet zo'n probleem."

Niet te handhaven

Ook in het openluchtbad in Zwolle wordt ongewenst fotograferen in de huisregels beschreven. En van beheerder Peter Haverkort mag dat zo blijven. "Want een verbod, zoals ze dat in Duitsland in veel zwembaden hebben, dat is niet te doen. Een regel is een maar handhaven is twee, en dat is gewoon niet te doen."
Als het aan de medewerkers van peuterspeelzaal Spettervilla in Giethoorn ligt, komen er nog grotere en nog meer borden tegen fotograferen. Volgens leerkracht Thomas is het uiteindelijk terug te voeren op onze normen en waarden. "Het is kinderen prima te leren wat wel en wat niet mag."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.