nieuws

Hardenberg blijft in beeld voor afvalwaterinjectie en opslag CO2

De provinciale politiek houdt de mogelijkheid open om bij Hardenberg afvalwater van olieboringen te injecteren. Ook de opslag van CO2 is er mogelijk. Dat besluit is vandaag genomen.
Een aantal oppositiepartijen, waaronder PvdA en GroenLinks, is erg teleurgesteld in het vandaag genomen besluit. Die partijen vinden dat nergens 'troep' in de Overijsselse ondergrond mag worden opgeslagen.
CDA-Statenlid Bouwien Rutten snapt de teleurstelling en wil ook geen injectie van afvalwater, maar vindt ook dat je realistisch moet zijn.
“Als provincie gaan wij niet over de activiteiten in de diepe ondergrond, dat is het Rijk. Onze rol is slechts adviserend. Wat wij nu hebben gedaan is goed onderbouwd aangegeven waar we in elk geval in de provincie geen ondergrondse opslag willen hebben, omdat de drinkwaterwinning dan bijvoorbeeld gevaar loopt. We nemen aan dat het Rijk die argumenten serieus neemt.”

Tachtig procent

“Een goed onderbouwd 'nee' konden we geven voor tachtig procent van de Overijsselse gasvelden. Dat ging niet bij de velden 'Coevorden', 'Hardenberg' en 'Collendoorn'. Wanneer het Rijk daar afvalwater of CO2 wil opslaan, dan staan we een verkenning toe.”
Rutten benadrukt dat haar partij dan wel alles op alles zal zetten om ook daar injectie van afvalwater te voorkomen.
PvdA-fractievoorzitter Tijs de Bree vindt het een loze belofte. “Als je als partij tegen afvalwater bent, dan moet je heel de provincie aanwijzen als gebied waar geen troep de grond in mag.”

Geothermie en waterstofgas

Naast gebieden die wel of niet geschikt zijn voor afvalwater en CO2, heeft de provincie vandaag ook gebieden aangewezen die geschikt zijn voor geothermie en waterstofgas.
Geothermie kan vooral ten noordwesten van Zwolle plaatsvinden en in Noordoost Twente. Een gebied tussen Hengelo en Enschede wordt kansrijk gezien voor de opslag van perslucht of waterstofgas.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.