nieuws

Vitens verwacht recordverbruik water op deze bloedhete dag

Waterbedrijf Vitens verwacht vandaag in de avonduren een piek in het watergebruik. De waterdruk kan daardoor op sommige plekken minder zijn dan normaal. Het is zeldzaam, maar op die momenten kan er bruin water uit de kraan komen.
Als de waterdruk daalt, kunnen er roestdeeltjes in het leidingwater terechtkomen. Dat is niet slecht voor de gezondheid, maar kan wel vlekken veroorzaken in kleding of wasgoed.

Pieken

De afgelopen dagen is op sommige piekmomenten 80 procent meer water verbruikt dan normaal. Er dreigt in Overijssel geen tekort aan water, want de reservoirs bevatten voldoende water. Als iedereen op hetzelfde moment de kraan opendraait, kan het dus wel gevolgen hebben voor de waterdruk.

Spreiden van gebruik

Vitens houdt het allemaal nauwlettend in de gaten. Judith Zuijderhoudt van Vitens verwacht vooral vanavond een recordverbruik, zo tussen zes en tien uur.
"Iedereen komt thuis en gebruikt dan veel water; van douchen tot de wasmachine draaien en het sproeien van de tuin. Als we het waterverbruik nu beter spreiden, dan voorkom je extreme pieken. En een vaatwasser verbruikt meer water dan gewoon ouderwets afwassen. En misschien is het beter om de auto volgende week te wassen. Het is zaak om vooral tijdens de piekuren zorgvuldig om te gaan met water."
Overigens signaleert Vitens dat de laatste dagen ook het nachtelijk verbruik van water toeneemt. Dat zou er op duiden dat huishoudens bewust 's nachts de was- en vaatmachine laten draaien. 
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.