nieuws

Boeren smachten naar neerslag en lagere temperaturen: 'Als het zo doorgaat, wordt het problematisch'

"Als het zo doorgaat, wordt het problematisch." Gino Schrijver, bestuurslid van LTO Salland en eigenaar van een melkvee- en varkenshouderij in Elshof kan de aanhoudende droogte nog net het hoofd bieden.Â
Hij besproeit zijn land, maar dat zet geen zoden aan de dijk. Hij smacht naar neerslag en lagere temperaturen. 

Impact
"Op de hoger gelegen stukken land is de grasgroei al gestopt, maar de vraag is wat het betekent voor de langere termijn. Vooral als het zo droog blijft, gaat het impact hebben."
"Je krijgt dan te maken met oogsten, met grasoogsten," vertelt Schrijver. "Maar ook krijg je te maken met voedselvoorziening voor de dieren in de winter. Dat is per boer verschillend hoe ze met hun ruwvoer zitten."

'Flinke gevolgen'
Op dit moment houdt Schrijver zijn gras groen door het te besproeien. Dat is afgelopen als er een sproeiverbod wordt ingesteld. 
"Dat zou echt flinke gevolgen hebben, want dan gaat je gras dood. Voordat je dan weer voer hebt, ben je echt een heel eind verder."

Water uit de wetering
Schrijver wint zijn sproeiwater uit de wetering naast zijn boerderij. Hij verwacht ook niet dat hij daar mee moet stoppen, want de wetering wordt gevoed door de IJssel.
"De laatste keer dat dat niet meer mocht, was in 1976," aldus Schrijver. "Maar ik kan me voorstellen dat boeren op andere plekken in de provincie wel in de problemen komen."
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.