nieuws

Waarom onderzoekt de provincie al ruim dertig jaar korstmossen?

Al ruim dertig jaar houden onderzoekers van de provincie de ontwikkeling van korstmossen nauwgezet in de gaten. De plantjes geven namelijk allerlei informatie over de luchtkwaliteit.
Piet Bremer is sinds het eerste uur betrokken bij het onderzoek. "Korstmossen zijn eigenlijk een soort mix van schimmel en algen. Ze groeien op extreme plekken; op kaal zand, op de stoep, op daken of op schors van bomen."
In Nederland leven ruim 750 korstmossen. De helft daarvan komt ook in Overijssel voor. 

Ammoniak-probleem

Bremer legt uit dat korstmossen sterk reageren op veranderingen in het milieu. De uitstoot van ammoniak bijvoorbeeld.
"In Gelderland werd eind jaren zeventig voor het eerst een ammoniak-probleem aan de korstmossen gesignaleerd. Stikstofminnende soorten waren vooral rond boerderijen sterk toegenomen. Dit was nog voordat de overheid het probleem onderkende en voordat luchtmetingen van ammoniak beschikbaar waren."

Uitlaatgassen van auto's

"We kwamen er op een gegeven moment achter dat stikstofminnende soorten ook veel in de stad voorkwamen. Eerst was dat een raadsel. Toen bleek de oorzaak de uitlaatgassen van auto's zijn."
Inmiddels weten we dat korstmossen ons ook veel vertellen over de klimaatverandering. "Korstmossen die eerder alleen in Frankrijk voorkwamen, leven inmiddels in Overijssel en worden steeds algemener. Korstmossen die houden van een koeler klimaat verdwijnen hier."

Meetnet: 180 plekken

Het korstmossen-meetnet bestaat uit 180 plekken. "Elke onderzoekslocatie bestaat uit tien bomen en per boom wordt bekeken welke soorten korstmossen op de stam leven", legt Bremer uit. 
Uit de meest recente metingen blijkt dat de uitstoot van ammoniak op het platteland afneemt. In natuurgebieden is dat alleen nog niet het geval. Ook in steden neemt de hoeveelheid stikstof in de lucht nog onvoldoende af. 

Aanpak stikstof

De provincie verwacht overigens dat de luchtkwaliteit in de stad en in de natuur binnen een paar jaar verbetert. "Momenteel worden veel maatregelen genomen in het kader van de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS)", aldus een woordvoerder. 
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.