nieuws

Opgelet: er komt wat vaker een schaap van rechts in Deventer

Schapen op de weg in Deventer
Schapen op de weg in Deventer
Even op de rem voor een kudde schapen, het komt in Deventer dit 'graasseizoen' wat vaker voor. De Deventer Schaapskudde bestaat sinds een paar weken namelijk uit twee kuddes en verplaatst zich steeds vaker door de week.Â
Vanmorgen kwam Ingrid Keestra één van de kuddes nog tegen in het oosten van Deventer: 
Marianne Gaspersz van de Deventer Schaapskudde legt uit dat sinds een paar weken de kudde aardig uitgebreid is en dat er daardoor twee kuddes zijn ontstaan: 
"Eén kuddde bestaat uit zo'n 400 dieren en de kleinere kudde uit 150 schapen."

Nu met twee schaapsherders

Vanwege tevredenheid bij de gemeente worden dit jaar ook meer terreinen begrazen en de kudde heeft een medewerker aangenomen.
Vooral het effect van de tweede schaapsherder is duidelijk merkbaar: "We kunnen ons nu ook door de weeks makkelijker verplaatsen", legt Gaspersz uit.
"Eerder deden we dat alleen in het weekend en met vrijwilligers. Nu we met zijn tweeën zijn, kunnen we dat zelf en komen mensen ons dus ook meer door de week tegen."

"De politie en gemeente weten ervan"

Het verplaatsen van de kuddes is een aardige klus en sommige automobilisten zullen wat verrast zijn, maar alles wordt in banen geleid door minimaal twee mensen met een hesje aan.
"We proberen zo goed mogelijk te voorkomen dat de schapen op de weg komen, maar dat kan natuurlijk niet altijd. Ook proberen we de files te vermijden. Maar de politie en de gemeente weten ervan. Het motto is: als het maar veilig gebeurt."
De kuddes lopen nog in Deventer tot ongeveer 1 december. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.