nieuws

VVD: 'Uitvoering Ontwerp Rijsterborgherpark kan verloedering Vogeleiland stoppen'

De verloedering van het Vogeleiland in het Rijsterborgherpark is een doorn in het oog van de VVD in Deventer. De uitvoering van een ontwerp van landschapsarchitect Van Gessel kan de redding betekenen voor het Deventer stadspark.Â
Het VVD-raadslid Roderic Rosenkamp noemt een steekpartij vorige maand het voorlopige treurige dieptepunt in de overlast van het Vogeleiland.
"Je schrikt je rot, vooral als je ‘s avonds op het Vogeleiland bent. Overal troep, dealers, junks, hangjeugd, het lijkt Perron 0 wel." Hij wil dat de gemeente Deventer het ontwerpplan van landschapsarchitect Van Gessel voor het Vogeleiland ten uitvoer brengt. 

Groene parel verandert in rotte kies

Nadat Rosenkamp een bericht over zijn ervaringen op Facebook had geplaatst, werd dat binnen een dag door bijna 10.000 mensen gelezen. "Het Vogeleiland gaat in Deventer veel mensen aan het hart. Het doet gewoon pijn om te zien hoe deze groene parel in de stad verandert in een rotte kies. Dat zagen we ook aan de vele reacties na de steekpartij. Het wordt tijd om in actie te komen."
Te lang is er volgens de VVD niks gedaan, waardoor het Vogeleiland een vrijplaats is geworden voor overlastplegers. Rosenkamp deed navraag bij de gemeente: "Ik kreeg te horen dat een tekort aan toezicht en handhaving niet het probleem is. De kern van het probleem ligt in het onderhoud, de inrichting en aankleding van het Vogeleiland."

Ontwerp voor herinrichting Vogeleiland nooit gerealiseerd

De oplossing is voorhanden en hoeft volgens de VVD alleen maar te worden uitgevoerd: "In 2000 maakte één van Nederlands meest gerenommeerde landschapsarchitecten, Michael van Gessel, een ontwerp voor het Rijsterborgherpark. Grote delen van zijn plan zijn de afgelopen in fasen tot uitvoer gebracht. Maar Van Gessel heeft voor het Vogeleiland ook een ontwerp gemaakt en dat is nooit gerealiseerd."
De VVD gaat een motie indienen om de mogelijkheden en kosten te onderzoeken. Op basis daarvan kan de gemeenteraad in het najaar beslissen of het Vogeleiland de gewenste investeringen krijgt.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.