nieuws

OM eist 15 maanden cel tegen 38-jarige automobilist na dollemansrit in Almelo

Ravage na achtervolging door Almelo
Ravage na achtervolging door Almelo
Voor de rechtbank in Almelo is een celstraf van 15 maanden geëist tegen een 38-jarige automobilist uit Almelo. De man werd op 19 maart dit jaar na een achtervolging door de politie aangehouden. Daar ging een dollemansrit met hoge snelheid, dwars door de wijk De Riet en het centrum van Almelo aan vooraf.
Zeker vijf geparkeerde auto's raakten zwaar beschadigd, twee politiewagens liepen eveneens forse schade op. De auto waarin de Almeloër reed was na de achtervolging rijp voor de sloop.
De achtervolging begon op het moment dat politiemensen de verdachte zagen rijden in een grijze Volkswagen Golf. Zij herkenden de man als iemand met een strafblad vol veroordelingen voor het rijden zonder rijbewijs. Ze wilden hem aanhouden, maar de man ging er als een gek vandoor.

Serieus gevaar voor omgeving

Volgens de officier van justitie was het een bizarre en levensgevaarlijke rit waarbij serieus gevaar bestond voor de politiemensen, maar ook voor mensen die op dat moment in de binnenstad aanwezig waren. De dollemansrit staat de betrokken politiemensen nog op het netvlies: "Ik had 't schrikbeeld van rondvliegende lichamen voor ogen" verklaarde een van de betrokken agenten.
De achtervolging eindigde uiteindelijk toen de vluchtauto gelanceerd werd op een drempel op de Deldensestraat. De verdachte gaf zich uiteindelijk gewonnen toen de politie waarschuwingsschoten afvuurde.

Inrijden op politie-auto

Hij zou tijdens zijn vlucht geprobeerd hebben om met hoge snelheid een politiewagen van de weg te drukken. Daarnaast zou hij tot twee keer toe achteruit zijn ingereden op een politieauto. Dat ontkent de man, hij vertelde dat hij met die actie juist een ongeluk wilde voorkomen. Dat hij er vandoor ging kwam omdat hij zichzelf niet was door een combinatie van GHB, bier en speed. De andere inzittenden van de auto spoorden hem aan dat hij ervandoor moest.
Deskundigen adviseerden het Openbaar Ministerie om na te denken over een tbs met dwangverpleging. Dat ging de officier van justitie een stap te ver, ondanks dat ze vreest dat de man na zijn vrijlating opnieuw achter het stuur zal kruipen.
Over twee weken doet de rechtbank uitspraak.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.