nieuws

PvdA wil bouwstop geitenstallen in Overijssel

PvdA Overijssel roept op tot bouwstop geitenstallen
PvdA Overijssel roept op tot bouwstop geitenstallen
De provincie moet het onmogelijk maken om geitenstallen te bouwen of uit te breiden, tot er meer informatie bekend is over de gezondheidsrisico's die de stallen met zich meebrengen. Dat wil de PvdA Overijssel.Â
De statenfractie roept hier toe op naar aanleiding van het rapport 'veehouderij en gezondheid omwonenden'. Uit het onderzoek blijkt dat mensen rondom een geitenhouderij een grotere kans hebben op onder meer longontsteking.
Het rapport werd onlangs namens de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en de staatssecretaris van Economische Zaken aangeboden aan de Tweede Kamer.

Meer onderzoek nodig

Om erachter te komen waardoor mensen in de buurt van de stallen ziek worden, is meer onderzoek nodig. Daarom roept PvdA-statenlid Annemieke Wissink op om tot die tijd geen onnodige vergunningen af te geven voor het bouwen van geitenstallen.
"Economische belangen mogen het niet winnen van de volksgezondheid", vertelt Wissink. "We moeten als provincie de klachten van omwonenden serieus nemen, duidelijke regels stellen en zorgen voor een schone leefomgeving voor dier én mens."

Te weinig rekening houden

Uit een eerder rapport bleek al dat de overheid te weinig rekening houdt met het voorkomen van gezondheidsproblemen door de veehouderij. Wissink: "De provincie vond dat destijds geen reden tot zorgen."
"Nu ligt er opnieuw een rapport waaruit blijkt dat mensen die in de buurt van veebedrijven wonen gezondheidsrisico's lopen. Het is tijd dat Overijssel deze signalen serieus neemt en actie onderneemt."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.