nieuws

De regiotaxi verandert, dit zijn de verschillen in Overijssel

Regiotaxi
Regiotaxi
In 12 Twentse gemeenten rijdt de regiotaxi vanaf zaterdag exclusief voor mensen met een WMO-indicatie. Inwoners zonder zo'n indicatie kunnen de regiotaxi dan niet meer gebruiken als alternatief voor het openbaar vervoer. Aan het begin van dit jaar voerden andere gemeenten in Overijssel al veranderingen nadat de provincie stopte met de regiotaxi. De regeling kan per gemeente verschillen.

Twente

De inwoners van 12 Twentse gemeenten merken dus vanaf zaterdag de gevolgen van het nieuwe beleid. Een belangrijke wijziging is de toeslag van 3 euro die je moet betalen als je na 21 uur een taxi voor de volgende dag bestelt of op de dag zelf een taxi bestelt. De volgende gemeenten brengen deze 3 euro in rekening: Enschede, Hengelo, Losser, Haaksbergen, Twenterand, Hellendoorn, Tubbergen, Dinkelland, Oldenzaal, Wierden, Hof van Twente en Almelo.

Borne en Rijssen-Holten

Voor inwoners van de Twentse gemeenten Borne en Rijssen-Holten verandert er voorlopig niets. In elk geval niet tot 1 juli 2018. Een taxirit reserveren moet nog steeds uiterlijk een uur van te voren en alle inwoners mogen gebruik maken van de regiotaxi. Wel moet een ander nummer worden gebeld om een taxi te reserveren: 0548-72 21 70 (Rijssen-Holten) of 074-2011 110 (Borne). 

Vechtdal en Kop van Overijssel

Inwoners van Dalfsen, Olst-Wijhe, Ommen, Hardenberg, Staphorst en Zwartewaterland boeken hun WMO-vervoer via mijntaxiopmaat.nl. Ze betalen géén reserveringskosten en moeten uiterlijk een uur van te voren bellen. 

Deventer

Inwoners van Deventer kunnen terecht bij plusov.nl. Dat is een samenwerkingsverband met gemeenten uit Gelderland. De reserveringsvoorwaarden verschillen per gemeente. Wie vanaf het ziekenhuis reist, kan tot een kwartier van te voren bellen. Bij ritten langer dan 20 kilometer moet je uiterlijk twee uur van te voren een rit reserveren. 

Steenwijkerland

De gemeente Steenwijkerland heeft geen nieuwe regeling opgezet. De gemeente vindt dat er voldoende vrijwilligersorganisaties zijn die alternatieve vormen van vervoer bieden. Een overzicht van de alternatieven vind je hier.

Raalte

Raalte startte samen met vervoersbedrijf TCR zelf een taxidienst voor inwoners met een WMO-indicatie. Ritten kunnen van 's ochtends zeven tot 's nachts één uur worden besteld. Je moet een taxi uiterlijk twee uur van te voren bestellen. Raalte kent geen reserveringskosten. Reserveren kan onder meer via www.svr.tcr.nl

Zwolle

Ook Zwolle heeft een eigen regiotaxisysteem, alleen toegankelijk voor mensen met een WMO-indicatie. Vervoerpassen worden uitgegeven door een vervoersbedrijf uit Horst. Voor het vervoer wordt een Zwols taxibedrijf ingeschakeld. Je kunt reserveren op vertrektijd en op aankomsttijd. 

Kampen

De gemeente Kampen zit nog volop in een aanbestedingstraject. De verwachting is dat er in november een nieuwe vervoerder is gevonden. Tot die tijd verandert er niets, behalve dan dat mensen zonder WMO-indicatie vanaf het begin van dit jaar niet langer gebruik kunnen maken van de regiotaxi als alternatief voor het openbaar vervoer.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.